Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Κοσόβου, μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2010, αναμένεται να αρχίσουν σήμερα στην Πρίστινα.

Στις εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, του νυν πρωθυπουργού και μελλοντικού εντολοδόχου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, αλλά όχι ικανό για να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Ο κ. Θάτσι ενδέχεται να συγκροτήσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου και τα κόμματα των μειονοτήτων.

Η Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο έχει θέσει ως όρο για την είσοδο στην κυβέρνηση, να οριστεί πρόεδρος του Κοσόβου από το κόμμα. Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Νέο Κόσοβο, Μπετζέντ Πατσόλι, έστειλε το μήνυμα στον κ. Θάτσι ότι προτιμά να μείνει στην αντιπολίτευση, παρά να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα.

Χωρίς τα κόμματα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο, Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου και το κίνημα «Αυτοδιάθεση» ο Χασίμ Θάτσι θα έχει 67 έδρες στη Βουλή του Κοσόβου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε».

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί έως τις 17 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθούν ακριβώς τρία χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Κατά το σχηματισμό κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου θα πρέπει να εκπληρώσει και το αίτημα της διεθνούς κοινότητας, που ζήτησε στο νέο κυβερνητικό σχήμα να μην συμμετέχουν πρόσωπα εναντίον των οποίων διεξάγονται δικαστικές έρευνες.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ, εξέφρασε την ελπίδα να συγκροτηθεί νέα, σταθερή κυβέρνηση στο Κόσοβο έως τις 17 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Σε ερώτηση αν στο Κόσοβο είναι αναγκαίος ευρύς συνασπισμός, ο κ. Ντελ είπε: «Επιδιώκουμε ένα σταθερό συνασπισμό και θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν το εγγυώνται οι αριθμοί».

Ο αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι το Κόσοβο έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση "καθαρών χεριών", στην οποία όμως θα συμμετέχουν και άνθρωποι, τους οποίους οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο.