Το ανώτερο δικαστήριο του Μουμπάι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει στις 21 Φεβρουαρίου την ετυμηγορία του σχετικά με την θανατική ποινή που έχει επιβληθεί στον μοναδικό επιζήσαντα δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη, τον Νοέμβριο του 2008.

Ο Αζμάλ Κασάμπ, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα, που εδρεύει στο Πακιστάν, καταδικάστηκε εις θάνατον από ειδικό δικαστήριο στις 6 Μαϊου κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, για τρομοκρατία και ανθρωποκτονίες κατά συρροήν.

Σύμφωνα με τον ινδικό νόμο, η θανατική ποινή πρέπει να επικυρωθεί από Ανώτερο Δικαστήριο, στη συνέχεια από το Ανώτατο Δικαστήριο και τέλος να εγκριθεί από τον πρόεδρο της χώρας.

Το ανώτερο δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ακόμα μελετά την καταδικαστική απόφαση, δήλωσε ο εισαγγελέας, Ουζουάλ Νικάμ.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί επίσης επί της έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης που έχει ασκήσει ο Κασάμπ, δήλωσε ο συνήγορός του, Φαρανά Σαχ.

Ο Κασάμπ μποϊκοτάρισε την τελική ακροαματική διαδικασία μετά την απόρριψη από δικαστές του αιτήματός του να εμφανιστεί στο δικαστήριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IANS.

Για λόγους ασφαλείας, ο Κασάμπ υποχρεώθηκε να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών μέσω τηλεδιάσκεψης από τις φυλακές Arthur Road, μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο Κασάμπ ήταν ένας από τους δέκα ενόπλους, που πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία του Μουμπάι, στη διάρκεια τριήμερης πολιορκίας, που ξεκίνησε από τις 26 Νοεμβρίου του 2008. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 26 ξένοι.

Ολοι οι υπόλοιποι δράστες σκοτώθηκαν από τα πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας σε μία επιχείρηση που διήρκεσε 60 ώρες.