Ποινή 51 ετών κατά του πρώην αρχηγού της αστυνομίας που κατηγορείται για συνεργασία με αριστερή εξτρεμιστική οργάνωσε ζήτησε εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης. Η δίκη εξελίσσεται μετά από τις αποκαλύψεις του κατηγορούμενου για διάβρωση της τουρκικής αστυνομίας από μια μουσουλμανική αδελφότητα.

Ο Χανεβί Αβτζί που κρατείται σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης μετά τη σύλληψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατηγορείται επίσης για παραβίαση του απορρήτου της ανάκρισης και για κατοχή πυροβόλων όπλων μη καταγεγραμμένων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η δίκη του θα αρχίσει στις 13 Απριλίου μαζί με εικοσιενα επίσης υπόπτους, μεταξύ των οποίων και η συζύγος του, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη μιας ελάχιστα γνωστής ακροαριστερής οργάνωσης, του Επαναστατικού Στρατηγείου, η οποία φέρεται να είχε συνωμοτήσει κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ο Αβτζί, ένας ιδιαίτερα γνωστός αξιωματικός της αστυνομίας, είναι ο συγγραφέας ενός από τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, που καταγγέλλει τη διάβρωση της τουρκικής αστυνομίας από την ισχυρή αδελφότητα του Φετχουλάχ Γκιουλέν και το οποίο οδήγησε στις πολλαπλές αποκαλύψεις για συνωμοσίες και στο κύμα συλλήψεων στρατιωτικών και προσωπικοτήτων που ακολούθησαν.

Ο αστυνομικός αμφισβητεί την αξιοπιστία της υπόθεσης Εργκένεκον, εκτιμώντας ότι στηρίζεται σε μη αδιάσειστα στοιχεία, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τη συστηματική προσφυγή στις τηλεφωνικές υποκλοπές, από όργανα της αστυνομίας που φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με την αδελφότητα Γκιουλέν.

Ο Αβτζί απορρίπτει τις κατηγορίες και εκτιμά ότι η σύλληψή του είναι η κατάληξη της αντεπίθεσης που άρχισε η αδελφότητα Γκιουλέν, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του.

Ο 69 ετών Γκιουλέν, ένας πρώην ιεροκήρυκας που τάσσεται υπέρ ενός μετριοπαθούς Ισλάμ και ζει στις ΗΠΑ από το 1999 απέρριψε τις κατηγορίες.