Το αυτονομιστικό βασκικό κόμμα Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, παρουσίασε σήμερα ένα νέο κόμμα που για πρώτη φορά "απορρίπτει" τη βία της ένοπλης οργάνωσης, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει έτσι να είναι υποψήφιο στις εκλογές.

Αυτό το νέο κόμμα "απορρίπτει και αντιτίθεται στη χρήση βίας περιλαμβανομένης της βίας της ΕΤΑ", δήλωσε ο Ρούφι Ετσεμπερία, ιστορικός ηγέτης του Μπατασούνα, κατά την παρουσίαση του νέου πολιτικού κινήματος στο Μπιλμπάο στη βόρεια Ισπανία.

Υπό απαγόρευση από το 2003 από την ισπανική δικαιοσύνη λόγω των σχέσεών του με την ΕΤΑ, τις επιθέσεις της οποίας ουδέποτε καταδίκασε ρητά, το Μπατασούνα ελπίζει έτσι να επιστρέψει στη νομιμότητα και να μπορέσει να κατέβει στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Το καταστατικό του νέου κόμματος, το όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό, θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα έχει στη συνέχεια είκοσι ημέρες στη διάθεσή του για να εκδώσει μια πρώτη γνωμοδότηση αναφορικά με τη νομιμότητά του.

Η ΕΤΑ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο 829 ανθρώπων σε περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία των Βάσκων, ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου μια "μόνιμη και γενική κατάπαυση του πυρός" και δεν έχει πραγματοποιήσει επίθεση από τον Αύγουστο του 2009.

"Η ρητή απόρριψη της βίας και ο πλήρης αποκλεισμός της είναι άμεση συνέπεια της στράτευσής μας με αποκλειστικά πολιτικά και δημοκρατικά μέσα", εξήγησε ο Ρούφι Ετσεμπερία.

Η ίδρυση του νέου κόμματος "σηματοδοτεί μια αλλαγή κατεύθυνσης και το ξεπέρασμα των παλιών προτύπων", πρόσθεσε αναφερόμενος στην εποχή που το Μπατασούνα είχε το ρόλο της "πολιτικής βιτρίνας" της ΕΤΑ.

Η στράτευση του Μπατασούνα σε έναν ειρηνικό αγώνα είναι οριστική και "δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση", υπογράμμισε ο Ετσεμπερία, ο οποίος πρόσθεσε ότι το καταστατικό του νέου κόμματος είναι σύμφωνο με το "νόμο περί κομμάτων", ο οποίος είχε οδηγήσει το 2003 στην απαγόρευση του Μπατασούνα και απαγορεύει οποιοδήποτε κόμμα "στηρίζει πολιτικά τη βία και τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων".