Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο, μίας εξέγερσης εναντίον ενός καθεστώτος που μέχρι σήμερα εθεωρείτο πιστός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, επικρίνεται αυστηρά στο Ισραήλ, μέχρι του σημείου ώστε να θεωρείται "άδειασμα" με σοβαρές επιπτώσεις για την περιοχή.

Η κυβέρνηση του Μπένζαμιν Νετανιάχου απείχε από δημόσιες επικρίσεις κατά της αμερικανικής στάσης, για να μην δηλητηριάσει τις σχέσεις του Ισραήλ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο η ισραηλινή δεξιά δεν συμπάθησε ποτέ ιδιαιτέρως.

Όμως ο τόνος στο Ισραήλ είναι επικριτικός, τόσο στους κυβερνητικούς κύκλους, όσο και στον Τύπο και μεταξύ των πολιτικών αναλυτών.

"Έχουμε την εντύπωση ότι η Ουάσινγκτον έσπευσε να ξεφορτωθεί τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ", μόλις μεταβλήθηκε σε ενοχλητικό σύμμαχο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ που δεν κατονομάζεται.

"Εάν είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών η αμερικανική θέση έχει γίνει περισσότερο νεφελώδης, αυτό δεν αναιρεί το 'άδειασμα', γεγονός που αποτελεί πηγή ανησυχίας", πρόσθεσε.

"Η πίστη αποτελεί ανεκτίμητη αξία, κυρίως στη Μέση Ανατολή", συνέχισε, κάνοντας την εκτίμηση ότι, "πέραν των επικρίσεων εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος" του Χόσνι Μουμπάρακ, η ταχεία εγκατάλειψή του από την Ουάσινγκτον απειλεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Αποκαλύπτει επίσης "τη σύγχυση και την ανακολουθία των αμερικανικών θέσεων", σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις υποστήριξης προς τον Χόνσι Μουμπάρακ εκ μέρους του απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου στην Αίγυπτο Φρανκ Ουίσνερ, από τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να πάρει τις αποστάσεις της.

Από την έναρξη των ταραχών στην Αίγυπτο, το Ισραήλ φοβάται μήπως η ανάδυση μίας ισλαμιστικής εξουσίας στο Κάιρο απειλήσει την ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατρέψει τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Ο Ντόρι Γκολντ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ και άνθρωπος του περιβάλλοντος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσήψε στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ότι διαπράττει το ίδιο σφάλμα με τον προκάτοχό του Τζίμι Κάρτερ το 1979 απέναντι στην ιρανική επανάσταση, αρνούμενος, στο όνομα της δημοκρατίας, να υποστηρίξει, το υπάρχον καθεστώς.

"Κάθε ένας αντιλαμβάνεται ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει. Αλλά θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα εγκαταλείψει έναν άνθρωπο, ο οποίος εδώ και δεκαετίες ήταν το μεγαλύτερο στήριγμά της, ένα πραγματικό φράγμα κατά του ισλαμισμού...Εάν οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται έτσι στο αιγυπτιακό καθεστώς, τι θα σκεφτούν οι άλλοι σύμμαχοί τους στην περιοχή;", αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Yediot Aharonot.

Για τον Εϊτάν Γκιλμπόα, καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan , κοντά στο Τελ Αβίβ, η Ουάσινγκτον "έμπηξε ένα μαχαίρι στη πλάτη του συμμάχου της " (της Αιγύπτου), ενώ "θα μπορούσε να τον επικρίνει με περισσότερο διακριτικό τρόπο".

Παρά την ομόφωνη υποστήριξη αυτής της πολιτικής από την αμερικανική Γερουσία, ο Εϊτάν Γκιλμπόα δεν ανησυχεί μήπως το Ισραήλ βρεθεί μία μέρα στην ίδια μοίρα με την Αίγυπτο, δεδομένης της υποστήριξης που το εβραϊκό κράτος διαθέτει στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Βραχυπρόθεσμα, ο πολιτικός επιστήμονας θεωρεί ότι η θέση του Ισραήλ στη Δύση είναι πιθανόν ακόμη και να ενισχυθεί, δεδομένης της θέσης του "ως του μόνου σταθερού συμμάχου απέναντι στην απειλή του ισλαμισμού.

"Το Ισραήλ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την εξέλιξη της αμερικανικής πολιτικής, αλλά έχει να φοβηθεί πολλά από ό,τι συμβαίνει στην Αίγυπτο", σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Σλόμο Αβινέρι, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ο οποίος φοβάται μία αύξηση της ισχύος των Αδελφών Μουσουλμάνων που είναι αντίθετοι με την ειρηνευτική συμφωνία της Αιγύπτου με το Ισραήλ.