Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίστηκε σήμερα σε δικαστήριο του Λονδίνου το οποίο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία στο πλαίσιο της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο 39 ετών Αυστραλός χαιρέτησε κουνώντας το χέρι τους υποστηρικτές του μόλις έφθασε στο δικαστικό μέγαρο Μπέλμαρς στο ανατολικό Λονδίνο.

Είναι η πέμπτη φορά που ο Ασάνζ παρουσιάζεται στο δικαστήριο, μετά τη σύλληψή του στις 7 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές αρχές.

Ο Ασάνζ απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του για τη σεξουαλική κακοποίηση εναντίον δύο νεαρών γυναικών στη Σουηδία.

"Θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του δικηγορικού μας γραφείου τα επιχειρήματα της υπεράσπισης. Εκεί θα βρείτε στοιχεία που καταρρίπτουν την εγκυρότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης", εξήγησε ο δικηγόρος του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ έχουν ορκιστεί να αποτρέψουν την έκδοσή του στη Σουηδία κρίνοντας κυρίως ότι υπάρχει κίνδυνος για τον πελάτη τους να σταλεί κατόπιν στις ΗΠΑ όπου, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύει με την επιβολή της θανατικής ποινής.

Οι δικηγόροι του προτίθενται επίσης να προβάλουν το γεγονός ότι το ένταλμα σύλληψης δεν είναι αποδεκτό στο μέτρο που δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του πελάτη τους και ότι η σουηδική δικαιοσύνη θέλει μόνο να ακούσει την κατάθεσή του.

Η υπόθεση αυτή είναι ανεξάρτητη από την αναταραχή που προξένησε η δημοσιοποίηση από το WikiLeaks χιλιάδων επίσημων εγγράφων, η οποία προκάλεσε πονοκέφαλο σε πολλές κυβερνήσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου που θα αποφανθεί για την έκδοση του Ασάνζ θα είναι σημαντική, αλλά όχι καθοριστική. Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για την έκδοση, ο Αυστραλός διαθέτει πολλές δυνατότητες προσφυγής.

Ο Ασάνζ έμεινε εννέα ημέρες στη φυλακή του Λονδίνου πριν αφεθεί ελεύθερος και τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Επί του παρόντος ζει σε κατοικία που ανήκει σε φίλο του, 200 χλμ. βορειοανατολικά του Λονδίνου, δεν δικαιούται να κυκλοφορεί, φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενώ πρέπει να εμφανίζεται καθημερινά στην αστυνομία.