Δύο συνδικάτα εκπαιδευτικών στη Σερβία, η Ένωση Συνδικάτων Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και το Συνδικάτο Εκπαιδευτικών "Ανεξαρτησία" ανήγγειλαν ότι θα συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας, ενώ το Συνδικάτο Εκπαίδευσης της Σερβίας εξήγγειλε πλήρη αποχή από τα μαθήματα.

Η Ένωση Συνδικάτων Εργαζομένων στην Εκπαίδευση αποφάσισε, σε χθεσινή σύσκεψη, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και να ζητήσει αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας, Ζάρκο Ομπράντοβιτς.

Μεταξύ των αιτημάτων των εκπαιδευτικών είναι αλλαγές και προσθήκες στην ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας, προσθήκες στο νόμο για τις βάσεις του συστήματος εκπαίδευσης, περισσότεροι πόροι για την Παιδεία, υιοθέτηση στρατηγικής για την εκπαίδευση, εξορθολογισμός των σχολικών δικτύων, μεταρρυθμίσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κοινωνικά προγράμματα.

Στη Σερβία, επίσης, συνεχίζουν την απεργία, που ξεκίνησαν την προηγούμενη Πέμπτη, οι αστυνομικοί, μέλη του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Αστυνομίας, οι οποίοι ζητούν αύξηση 40% των μισθών και εξασφάλιση εξοπλισμού.

«Απεργεί το 70% των μελών μας και αναμένουμε συνάντηση, σήμερα, με τον πρωθυπουργό, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, με αντικείμενο την αύξηση των μισθών που είναι κύριο αίτημα των απεργών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, Βέλιμιρ Μπαρμπούλοβ.

Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες στη Σερβία δείχνουν ότι έχει φθάσει στο αποκορύφωμα η απώλεια ευκαιριών να υλοποιηθούν εγκαίρως δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, εκτίμησε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιου του Βελιγραδίου και αντιπρόεδρος του Ενωμένων Συνδικάτων "Ανεξαρτησία", Ζόραν Στογιλίκοβιτς.

Με αφορμή τις απεργίες εκπαιδευτικών και αστυνομικών, ο κ. Στογιλίκοβιτς είπε ότι η σερβική κυβέρνηση απέφυγε να αρχίσει σοβαρό κοινωνικό διάλογο, επειδή κάθε διαπραγμάτευση και σοβαρός διάλογος συνεπάγεται περιορισμό της ισχύος της.

Κανένας δεν αναφέρει την πραγματική οικονομική κατάσταση και τα κοινωνικά ζητήματα, είπε, τονίζοντας ότι για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν υπάρξει μικρή ανάπτυξη, δεν θα αυξηθεί η απασχόληση, ούτε θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των απλών ανθρώπων.