Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει ότι “η προστασία και η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας, σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελούν προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών”, απαντώντας σε επιστολή του αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου, σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, το 2010, στην εκκλησία του Άγιου Συνέσιου, στο Ριζοκάρπασο της κατεχόμενης Κύπρου.

Η επιστολή της κας Κλίντον,δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία «Φωνής της Αμερικής» και η Χίλαρι Κλίντον ευχαριστεί, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, για την ενημέρωση, ενώ τόνισε ότι “το επεισόδιο αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές εν όψει των συνομιλιών για την επανένωση του νησιού και της ανάγκης μίας θετικής και συμφιλιωτικής ατμόσφαιρας στην Κύπρο.

Στην επιστολή της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρει, επίσης, ότι «οι πρεσβείες των ΗΠΑ στη Λευκωσία και την Άγκυρα έχουν εκφράσει τη βαθιά ανησυχία τους στις αρμόδιες πλευρές».

Ενώ σημειώνει ότι ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, συζήτησε το θέμα με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Τέλος, αναφέρει πως η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία θα παραμείνει σε επαφή με τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο, όπως και με τις κοινότητες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά και με κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Το περιστατικό αφορά την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο διεκόπη η Θεία Λειτουργία, ανήμερα των Χριστουγέννων το 2010, στον ιερό ναό Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο, με αποτέλεσμα να μην λειτουργηθούν οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι.