Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως η αναταραχή στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστών που προσπαθούν να μπουν λαθραία στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Δανίας, δήλωσε πως η αναταραχή δεν συνιστά άμεση απειλή για τα 28 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας, όμως θα μπορούσε να επιδράσει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και στην περιφερειακή σταθερότητα γενικότερα.

"Μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμα αρνητική επίδραση στις οικονομίες, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

"Έτσι φυσικά, εμμέσως, μπορεί να υπάρξει αρνητική επίδραση στην Ευρώπη από την κατάσταση που εξελίσσεται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι Αιγυπτιακές αρχές μείωσαν σήμερα τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, περιορίζοντάς τις από τις 8 μ.μ. ως τις 6 π.μ., καθώς από τις 28 Ιανουαρίου ίσχυε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ.

Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο κέντρο του Καΐρου προς τιμήν του Αιγύπτιου δημοσιογράφου Άχμεντ Μαχμούντ που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των ταραχών.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έκαναν πορεία από την Ένωση Δημοσιογράφων ως τη γειτονική πλατεία Ταχρίρ, όπου οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συμμετείχαν,σε μια κοινή προσευχή για τον Άχμεντ Μαχμούντ.

Ο 39χρονος Μαχμούντ πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή των δυνάμεων ασφαλείας στις 29 Ιανουαρίου, ενώ κινηματογραφούσε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την αστυνομία κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο.

Ο δημοσιογράφος υπέκυψε έξι ημέρες αργότερα και εργαζόταν για την κρατική εφημερίδα Αλ-Τααβούν, η οποία εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Αλ-Αχράμ.

TAGS