Η Τουρκική εισαγγελία άρχισε έρευνα σε βάρος περίπου τριάντα δημοσίων λειτουργών, μεταξύ των οποίων ο πρώην κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, για πιθανή αμέλεια στο πλαίσιο της δολοφονίας, το 2007, του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ανακοίνωσε σήμερα η δικηγόρος της οικογένειας Ντινκ.

Απαντώντας στην Κωνσταντινούπολη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο μιας συνεδρίασης στη δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία του Χραντ Ντινγκ, η δικηγόρος Φετιγέ Τσετίν δήλωσε ότι ένας εισαγγελέας απάντησε θετικά στο αίτημά της να αρχίσει χωριστή δικαστική έρευνα, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Αυτή θα έχει στόχο κυρίως τον πρώην κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ, τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Τζελαλετίν Τσεράχ και τον Ραμαζάν Ακιουρέκ, τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας της Τραπεζούντας, απ' όπου προέρχονταν οι ύποπτοι ως δράστες της δολοφονίας, δήλωσε η Τσετίν.

Κίνητρο για να αρχίσει η έρευνα αποτέλεσε η καταδίκη, το Σεπτέμβριο, της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε πως οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, απέτυχαν να προστατεύσουν τον αρμενικής καταγωγής Τούρκο δημοσιογράφο, τον οποίο μισούσαν οι εθνικιστικοί κύκλοι, διευκρίνισε η δικηγόρος.

Ο Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007 στην Κωνσταντινούπολη μπροστά από τα γραφεία της δίγλωσσης τουρκο-αρμενικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, την οποία διηύθυνε, από ένα νεαρό εθνικιστή, η δίκη του οποίου και αυτή των 18 υπόπτων ως συνεργών του συνεχίζεται εδώ και είκοσι χρόνια.