Η Ρωσία απηύθυνε, σήμερα, έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, να αποσύρουν από την Ευρώπη τα τακτικά πυρηνικά όπλα τους.

Πρόκειται για "μέτρο που μπορεί να οικοδομήσει την διμερή εμπιστοσύνη", όπως τονίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Ριάμπκοφ.

Αυτή η ρωσική έκκληση έγινε δύο ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η Αμερικανό-ρωσική συνθήκη "νέα Συνθήκη μείωσης των Στρατηγικών Οπλων" ("νέα START").

Νωρίτερα, η Ρωσική Δούμα είχε ζητήσει από την Αμερικανική κυβέρνηση να επαναφέρει, τα τακτικά πυρηνικά της όπλα, πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρώντας στη διάλυση ακόμα και των εγκαταστάσεων τους, στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε την Ουάσινγκτον σε συνεργασία με τη Μόσχα, να κατασκευάσει ένα νέο αμυντικό πυραυλικό σύστημα στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

"Στην στην ανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν Ρωσικά όπλα , που να απειλούν το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, κάθε αμυντικό σύστημα, εγκατεστημένο μόνο από το ΝΑΤΟ, μπορεί να κατευθύνεται εναντίον της Ρωσίας", συμπλήρωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Εάν όμως η Ρωσία απειλείται, "τότε θα απαντήσει με μέσο στρατιωτικό", δήλωσε επίσης ο ίδιος, υπαινισσόμενος τους μικρού βεληνεκούς ρωσικούς πυραύλους.

"Πάντως, κατ' αρχήν, επιθυμούμε περισσότερο πυρηνικό αφοπλισμό", υπογράμμισε τέλος ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος "η Ρωσία προτίθεται να διαβουλευθεί και με άλλες, εκτός των ΗΠΑ, πυρηνικές δυνάμεις".