Ξένοι ειδικοί μπορεί να προσκληθούν από το Κρεμλίνο να κάνουν έρευνα στη δικαστική υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, "όμως η πρόσφατη καταδίκη του δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί", αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προεδρεύεται από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Ο Χοντορκόφσκι, που βρίσκεται φυλακισμένος από τα τέλη του 2003, τον Δεκέμβριο του 2010 καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη, μετά από μία δεύτερη καταδίκη του, για την οποία οι υποστηρικτές του τόνισαν ότι με σκοπό αυτήν "στήθηκε μία δίκη για κλοπή και ξέπλυμα χρήματος, με κίνητρα πολιτικά".

Το μέλος του εν λόγω ρωσικού Συμβουλίου, κυρία Ταμάρα Μορσάκοβα, νομικός, τόνισε στις σχετικές δηλώσεις της ότι "μία ομάδα από επαγγελματίες, πιθανόν περιλαμβάνουσα ξένους ειδικούς, αλλά με γνώση του συστήματος δικαίου της Ρωσίας, μπορεί να έλθει να μελετήσει την υπόθεση αυτή". Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας "χάρηκε" μαθαίνοντας αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου. Θα λάβουμε υπόψη την γνώμη των ξένων ειδικών, στην περίπτωση που βελτιώνει, για το μέλλον και μόνον, το ρωσικό σύστημα για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, δήλωσε επίσης η Μορσάκοβα.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, που προβάλλεται ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφότου έχει εγκατασταθεί από το 2008 στην προεδρία στο Κρεμλίνο, καθ' υπόδειξη του μέντορά του, σημερινού πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, επικρίνεται από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι "σιωπά" στην περίπτωση του Χοντορκόφσκι.

Όσο για τον πρωθυπουργό Πούτιν, δύο εβδομάδες πριν καταδικαστεί ο Χοντορκόφσκι, στις 30 Δεκεμβρίου, τόνισε ότι "ο Χοντορκόφσκι πρέπει να μείνει φυλακή", προκαλώντας τις επικρίσεις της υπεράσπισης, που αναφέρθηκε σε "πιέσεις της εξουσίας προς τον δικαστή".

Η μητέρα του Χοντορκόφσκι έχει τονίσει ότι "προσωπικά ο Πούτιν εμποδίζει να αποφυλακιστεί ο γιος της", ενώ όσοι πολεμούν την μακρά φυλάκισή του Χοντορκόφσκι τονίζουν ότι ο 'στόχος' του Πούτιν είναι "ο Χοντορκόφσκι να είναι στη φυλακή και μετά το '12", οπότε γίνονται οι προεδρικές εκλογές.

Ο μακρός εγκλεισμός του Χοντορκόφσκι στη φυλακή (μάλιστα σε μεθοριακή, κοντά στην Κίνα), έχει προσελκύσει παγκόσμια συμπάθεια...Όσοι μάχονται για να αφεθεί ελεύθερος αμφιβάλλουν, δημόσια, εάν στη Ρωσία κυριαρχεί το κράτος δικαίου.

Ο ίδιος ο Χοντορκόφσκι, που δημοσίευσε βιβλίο για τις συνθήκες φυλάκισής του, έχει δηλώσει ότι "εφεξής θα αφιερώσει τη ζωή του για την κατοχύρωση των ελευθεριών στην πατρίδα του".

-Στο Λος Αντζελες θα παιχτεί δημόσια, προσεχώς, η "4η Συμφωνία" του Εσθονού Αρβο Παρτ, αφιερωμένη στον φυλακισμένο, παρόντος του γιου του Πάβελ.

TAGS