Ο δεύτερος "Στολίσκος της Ελευθερίας", πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, θα αποπλεύσει τον ερχόμενο Μάιο για την περιοχή, όπως ανακοίνωσαν σήμερα από τη Μαδρίτη οι οργανωτές του εγχειρήματος.

"Θα αναχωρήσουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου", είπε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Μανουέλ Ταπιάλ, ο συντονιστής της πρωτοβουλίας αυτής στην Ισπανία, χωρίς να διευκρινίσει όμως ούτε την ακριβή ημερομηνία, ούτε τα λιμάνια απόπλου.

Τα πλοία προβλέπεται να φτάσουν στη Γάζα στα τέλη Μαΐου, ένα χρόνο μετά την Iσραηλινή επίθεση εναντίον του πρώτου στολίσκου.

Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, Ισραηλινοί κομάντο επιχείρησαν επέμβαση στον πρώτο στολίσκο σκοτώνοντας εννέα Τούρκους και προκαλώντας ένα κύμα διεθνούς κατακραυγής.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει συστήσει μια επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι στρατιώτες έκαναν χρήση των όπλων τους αφού προηγουμένως δέχτηκαν επίθεση από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές. Η επιτροπή έρευνας που σύστησε το Ισραήλ συμπέρανε εξάλλου ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας και η επιχείρηση των Ισραηλινών στρατιωτών είναι ενέργειες"σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο". Αντιθέτως, η έκθεση της τουρκικής επιτροπής έρευνας κατηγορεί το Ισραήλ ότι έκανε "υπερβολική" και "δυσανάλογη" χρήση βίας.

Ο νέος στολίσκος θα αποτελείται από 15 - 20 πλοία στα οποία θα επιβαίνουν εθελοντές από 25 χώρες, ανέφεραν οι οργανωτές. Θα μεταφέρει κυρίως οικοδομικά υλικά, μηχανήματα αφαλάτωσης για την παραγωγή πόσιμου νερού και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο αποκλεισμός της Γάζας "είναι έγκλημα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, Ελπίζουμε να μπορέσουμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό. Και αν δεν τα καταφέρουμε, θα δοκιμάσουμε ξανά", είπε η Ιταλίδα Μαρία Ελένα Ντέλια, εκ των οργανωτών του εγχειρήματος.

Ο Έλληνας Δημήτρης Πλιώνης από την διεθνή πλατφόρμα Στολίσκος της Ελευθερίας επισήμανε ότι προβλέπεται η συνάντηση των πλοίων να γίνει σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου και ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει το στολίσκο από τυχόν ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση.

Ο Πλιώνης είπε ακόμα πως παρά την οικονομική κρίση συγκέντρωσαν στην Ελλάδα το ποσό των 180.000 ευρώ μέσα σε τρεις μήνες, ενώ ο Ισπανός Μανουέλ Ταπιάλ, ένας από τους ακτιβιστές που βρισκόντουσαν στο πλοίο Mavi Marmara είπε ότι από το Νοέμβριο θα ξεκινήσουν σε όλη την Ισπανία εκστρατεία βοήθειας με την ονομασία «Προς τη Γάζα».

Ο δεύτερος στολίσκος, όπως και ο πρώτος θα μεταφέρει ιατροφαρμακευτικά και οικοδομικά υλικά και καθώς ανακοινώθηκε θα υπάρξει μια ευρεία συμμετοχή στα πλοία από καλλιτέχνες και πολιτικούς μέχρι δημοσιογράφους.