Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, ζήτησε σήμερα από το Βελιγράδι τη διενέργεια έρευνας μετά την έκθεση Μάρτι στο Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορά το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από Κοσοβάρους αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση δεν είναι παρά η "αφετηρία" προς την "αλήθεια".

"Φυσικά, θέλουμε να διενεργηθεί έρευνα, διεθνής και ανεξάρτητη", είπε ο Φρατίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Δεν μπορώ να θεωρήσω μία έρευνα ως δεδομένη αλήθεια. Μια έκθεση χρησιμεύει ως αφετηρία ενώ μια έρευνα χρησιμεύει στην αποκάλυψη της αλήθειας", είπε ο Ιταλός υπουργός μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του, Βουκ Γέρεμιτς.

Στην έκθεση του Ντικ Μάρτι που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρεται ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 Κοσοβάροι αντάρτες φέρεται να έκαναν εμπόριο οργάνων που προέρχονταν κυρίως από Σέρβους κρατούμενους. Οι αρχές του Κοσόβου και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες.

Ο Φρατίνι εξέφρασε επίσης την ελπίδα να ξεκινήσει σύντομα διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Βελιγράδι και Πρίστινα έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008.