Ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούϊς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που συμμετέχει στο Παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ στο Ντακάρ, κάλεσε την Αφρική "να συνειδητοποιήσει, ότι έχει δύναμη, την ώρα που μέσα στην ελπίδα, γεννιέται ένας νέος κόσμος, στην Τύνιδα, στο Κάϊρο και σε τόσες άλλες αφρικανικές πόλεις".

"Τα φιλελεύθερα δόγματα έχουν πτωχεύσει" αφότου κάναμε το πρώτο φόρουμ μας στη Βραζιλία, προ δεκαετίας, τόνισε επίσης ο ντα Σίλβα, που συμμετέχει τακτικά σε αυτά, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα φόρουμ τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης.

"Στη Λατινική Αμερική, ιδίως όμως στις οδούς του Καΐρου και της Τύνιδας και σε τότες άλλες Αφρικανικές πόλεις, γεννιέται η ελπίδα ενός νέου κόσμου" σημείωσε ο ντα Σίλβα. "Εκατομμύρια ανθρώπων πολεμούν εναντίον της φτώχειας, εναντίον της τυραννίας, εναντίον της υπαγωγής της χώρας τους στην εξωτερική πολιτική μεγάλων δυνάμεων", βεβαίωσε ο ντα Σίλβα.

Χειροκροτούμενος, θύμισε ότι "μετά τη Νιγηρία, η Βραζιλία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα Μαύρων", ενώ κάλεσε την Αφρική "να συνεδητοποιήσει το εξαιρετικό της μέλλον, με τα 800 εκατομμύρια κατοίκους της, την απέραντη, πλούσια επικράτειά της, με την εφικτή αυτάρκειά της στην παραγωγή τροφίμων. Η παγκόσμια οικονομική τάξη, δεν θα διαμορφώνεται, πιά, από μερικές κυρίαρχες οικονομίες".

"Τα πλούσια κράτη, μάς θεωρούσαν πάγια προβληματική κι επικίνδυνη περιφέρεια.Όσα απ αυτά αλαζονικά μάς παρείχαν 'μαθήματα', πώς να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά ζητήματα, δεν κατάφεραν εντούτοις να προλάβουν την οικονομική κρίση, που πέρασε στα κράτη μας όπως και σε όλη την ανθρωπότητα", υποστήριξε.

"Όλες οι προσπάθειες μας γιά καταπολέμηση της φτώχειας αντιμετωπίζονταν από τους πλούσιους, ως απλοϊκή βοήθεια ή λαϊκισμός, η Ιστορία ανέτρεψε τέτοιες ψεύτικες θεωρίες, η οικονομία της αγοράς δεν είναι η πανάκεια", δήλωσε καταλήγοντας ο βραζιλιάνος τέως πρόεδρος.