Αυτοκτόνησε σήμερα μπροστά στον τάφο των γονιών του, εβδομάδες μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του για διαφθορά, ο πρώην υπουργός Αμυνας και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, Ανχελο Ρέγες.

Ο Ρέγες, 65 χρόνων, πέθανε από ένα πυροβολισμό στο στήθος, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Ονα, ο οποίος έσπευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο αυτόχειρας.

Ο Ονα δήλωσε πως ο Ρέγες επισκεπτόταν τον τάφο των γονιών του σε ένα ιδιωτικό κοιμητήριο μαζί με δύο από τους πέντε γιους του και με δύο συνεργάτες του. Ενας επιστάτης στο κοιμητήριο έκανε γνωστό πως ο Ρέγες αυτοπυροβοληθηκε αφού ζήτησε από τους συνοδούς του να τον αφήσουν μόνο του στον τάφο και να τον περιμένουν στο αυτοκίνητο.

"Μετά άκουσα ένα πυροβολισμό", είπε ο επιστάτης σε τοπικό ραδιοσταθμό. "Ετρεξα προς το μέρος του και οι γιοι του και οι συνεργάτες του έτρεξαν και αυτοί. Τον βρήκαμε σωριασμένο πάνω στον τάφο της μητέρας του".

Ο Ρέγες κατηγορείτο ότι δωροκήθηκε με 50 εκατομμύρια πέσος (1,14 εκατ. δολ.) στο τέλος της θητείας του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία, η οποία αποκαλύφθηκε από έναν πρώην αξιωματικό των οικονομικών υπηρεσιών του στρατού. Ο τελευταίος κατέθεσε σε έρευνα της Γερουσίας ότι η πληρωμή ήταν ένα "δώρο αποχώρησης" για την αποστρατεία του και πως η σύζυγος και τα παιδιά του είχαν λάβει επίσης παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο Ρέγες είχε κληθεί να εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή που διεξάγει χωριστή έρευνα, όμως αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής.

Ο Ανχελο Ρέγες ήταν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων όταν ο τότε πρόεδρος Τζόζεφ Εστράντα, ο οποίος καταδικάσθηκε αργότερα για διαφθορά, ανατράπηκε το 2001 από μαζική εξέγερση η οποία υποστηρίχθηκε από τον στρατό. Εγινε στη συνέχεια υπουργός Αμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη διάρκεια της διακυβέρνησης της πρώην προέδρου, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, η οποία έχει επίσης κατηγορηθεί για διαφθορά.