Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπεραμύνθηκαν της επιλογής του αμερικανού διπλωμάτη Φρανκ Ουίσνερ ως επικεφαλής της αποστολής στην Αίγυπτο, παρά το ότι είναι υπάλληλος επιχείρησης που έχει συνεργασθεί με την κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Φρανκ Ουίσνερ βρέθηκε στο Σάββατο στο επίκεντρο πολεμικής όταν άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα πρέπει να παραμείνει στην προεδρία της Αιγύπτου μέχρι να δρομολογηθεί η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο. Ο Λευκός Οίκος έλαβε αμέσως αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές.

Ο Φρανκ Ουίσνερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο και την Ινδία, εργάζεται από το 2009 για την Patton Boggs, αμερικανική δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί συμφέροντα της Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση εγνώριζε ότι ο Φρανκ Ουίσνερ εργάζεται για την Patton Boggs, αλλά είδε σε αυτόν έναν διακεκριμένο διπλωμάτη που γνωρίζει καλά την Αίγυπτο.

"Θεωρήσαμε ότι έχει μία μοναδική θέση για να έχει αυτό το είδος των επαφών που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε με την Αίγυπτο", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Φρανκ Ουίσνερ επελέγη από το υπουργείο Εξωτερικών "εξαιτίας της εμπειρίας του στην αιγυπτιακή πολιτική".

Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι ο Φρανκ Ουίσνερ επελέγη αναμφίβολα διότι είχε τη δυνατότητα, περισσότερο από τους αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, να διαβιβάσει ένα σαφές μήνυμα προς την αιγυπτιακή ηγεσία, εξαιτίας της παλιάς του σχέσης με το πρόεδρο Μουμπάρακ.

Η πολεμική ξεκίνησε από άρθρο του Ρόμπερτ Φισκ στον Independent. "Γιατί διάβολε εστάλη να μιλήσει με τον Μουμπάρακ, ο οποίος είναι πελάτης του σημερινού εργοδότη του κ. Ουίσνερ;", έγραψε ο δημοσιογράφος, ο οποίος θεωρεί ότι οι ενέργειες του αμερικανού διπλωμάτη σόκαραν τη δημοκρατική αντιπολίτευση της Αιγύπτου και ήγειραν θέματα ως προς την ευθυκρισία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Εντ Νιούμπερι, εκπρόσωπος της Patton Boggs, υπενθύμισε χθες το βράδυ ότι η εταιρεία υπερασπίσθηκε τα συμφέροντα της αιγυπτιακής κυβέρνησης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, δηλαδή πολύ πριν ο Φρανκ Ουίσνερ προσληφθεί από την εταιρεία.

Οι επικρίσεις βασίζονται στην υπόθεση ότι εκπροσωπούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση, πράγμα που είναι εσφαλμένο, είπε.