"Έσπασε" σήμερα η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ και βούρκωσε, αναφερόμενη στα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών του περασμένου μήνα στην Αυστραλία.

Σήμερα η συνεδρίαση της αυστραλιανής βουλής ήταν αφιερωμένη στα θύματα των θεομηνιών που έπληξαν τον τελευταίο καιρό την Αυστραλία (πλημμύρες, κυκλώνας και φωτιές).

Η πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος με την οποία η βουλή να εκφράζει ομόφωνα την θλίψη της προς όσους επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.

Η πρωθυπουργός, που έχει κατηγορηθεί ως «ψυχρή» και «ξύλινη» σήμερα έδειξε μια άλλη πλευρά της, την ευαίσθητη και συγκίνησε τους Αυστραλούς.

Η κα Γκίλαρντ αναφέρθηκε στις ιστορίες θάρρους, ηρωισμού και αλτρουισμού που επέδειξαν οι Αυστραλοί σε αυτές τις δοκιμασίες. Λύγισε όμως και βούρκωσε όταν αναφέρθηκε στο 13χρονο αγόρι που θυσίασε τη ζωή του για να σώσει τον δεκάχρονο αδελφό του, στις πλημμύρες του Μπρίσμπαν.

Ο νεαρός Τζόρνταν Ράις βρισκόταν µε τη μητέρα και τον μικρότερο αδελφό του στο αυτοκίνητό τους, όταν ξαφνικά η μηχανή χάλασε και το όχηµα παρασύρθηκε από τα ορµητικά νερά. Η μητέρα των δύο αγοριών κάλεσε αµέσως βοήθεια, η οποία όµως δεν ήρθε ποτέ και κανείς από τους παρευρισκοµένους δεν ήταν πρόθυµος να βουτήξει στον χείµαρρο.

"Στέκονταν άπρακτοι έως ότου ένας κοκαλιάρης τύπος άρπαξε ένα σχοινί, το έδεσε γύρω του και βούτηξε", λέει περιγράφοντας το συµβάν ο σύντροφος της Ράις. "Ο Τζόρνταν δεν ξέρει να κολυµπά και φοβάται το νερό. Όταν όµως ο άνδρας προσπάθησε να τον σώσει, του φώναξε: "Πρώτα τον αδελφό µου".

Πράγµατι, ο άνδρας τράβηξε πρώτα τον αδελφό του. Όταν όµως επιχείρησε να κάνει το ίδιο µε τον Τζόρνταν και τη μητέρα του, το σκοινί έσπασε, µητέρα και γιος χτύπησαν σε ένα δένδρο και στη συνέχεια χάθηκαν µέσα στον χείµαρρο.

"Ο Τζόρνταν είναι ένας ήρωας με όλη την σημασία της λέξης" είπε η πρωθυπουργός και συνέχισε: "Όταν ο λαός είναι ενωμένος και ξεπεράσει τέτοιες κρίσεις οι νεκροί δεν ξεχνιούνται. Αυτό το καλοκαίρι δεν θα το θυμόμαστε μόνο για τις καταστροφές αλλά και για το κουράγιο, την αυτοθυσία την αλληλεγγύη".

Μαζί της συμφώνησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε να τιμηθεί ο Τζόρνταν γιατί "ανέδειξε και το αυστραλιανό πνεύμα".

Συνολικά έχασαν την ζωή τους 35 άτομα στις πλημμύρες και μόλις χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις καταστροφικές φωτιές στη Βικτώρια όπου κάηκαν 173 άτομα.