Πειρατές οπλισμένοι με πολυβόλα και εκτοξευτές ρουκετών κατέλαβαν ιταλικό δεξαμενόπλοιο στον Ινδικό Ωκεανό και το οδηγούν στις ακτές της Σομαλίας, δήλωσαν στελέχη του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Κατευθύνεται προς δυσμάς, με κατεύθυνση της Σομαλίας", δήλωσε ο πλωτάρχης Πάντι Ο’ Κένεντι, εκπρόσωπος της Ναυτικής Δύναμης της ΕΕ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Savina Caylyn έλαβε χώρα περίπου 500 μίλια ανοικτά των ακτών της Ινδίας και 800 μίλια ανοικτά της Σομαλίας, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του Ιταλικού ΠΝ, προσθέτοντας ότι ουδείς εκ των μελών του πληρώματος, που συναπαρτίζουν 17 Ινδοί και 5 Ιταλοί, τραυματίστηκε.

Ιταλική φρεγάτα πλέει προς το στίγμα του δεξαμενόπλοιου, αλλά απέχει περίπου 600 μίλια. «Αυτό αναμέναμε σε αυτό το στάδιο», είπε ο Ο’Κένεντι καθώς το τάνκερ τύπου Aframax, με χωρητικότητα λίγο πάνω από 700.000 βαρέλια πετρέλαιο μέγιστο φορτίο εκτιμώμενης αξίας περίπου 63 εκατ. δολαρίων κατευθύνεται στη Σομαλία.

Η συνήθης πρακτική των Σομαλών πειρατών είναι να καταλαμβάνουν δεξαμενόπλοια και να κρατούν τα πληρώματά τους, τα σκάφη και τα φορτία τους αξιώνοντας την καταβολή λύτρων.