Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα που φέρονται να είναι μέλη μιας εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης, και θεωρούνται ύποπτα για την προετοιμασία επιθέσεων στη Μπασκιρία, στην περιοχή του Βόλγα, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα έναν εκπρόσωπο του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι τέσσερις άνδρες, κάτοικοι της πόλης Οκτιάμπρσκι, φέρονται να ανήκουν στην τοπική πτέρυγα του Εμιράτου του Καυκάσου, την ανταρτική ισλαμιστική οργάνωση της οποίας ο αρχηγός, ο Τσετσένος Ντόκου Ουμάροφ, ανέλαβε το βράδυ χθες Δευτέρα την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, με 36 νεκρούς, στις 24 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.

Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για την οργάνωση επιθέσεων σε δημόσιους χώρους και επιθέσεων εναντίον αστυνομικών και δημοσίων λειτουργών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

'Οπλα, εκρηκτικά και αρκετά εγχειρίδια κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών κατασχέθηκαν κατά στη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν στο σπίτι τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη Μπασκιρία, που κατοικείται σε ποσοστό σχεδόν 50% από μουσουλμάνους (Μπασκίριους και Τάταρους), δεν είχαν σημειωθεί μέχρι σήμερα βίαιες διαδηλώσεις μελών του ριζοσπαστικού Ισλάμ οι οποίες, αντίθετα, είναι καθημερινές στο Βόρειο Καύκασο.

Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996) μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών, η εξέγερση που σταδιακά εξέλαβε ισλαμικό χαρακτήρα και ξεπέρασε τα σύνορα της Τσετσενίας, εξελίχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε ενεργό ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα σε όλο το Βόρειο Καύκασο.