Η ταϊλανδική κυβέρνηση επέβαλε σήμερα έναν ειδικό νόμο για την ασφάλεια σε πέντε περιοχές της Μπανγκόκ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής με τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα, αλλά και γύρω από κυβερνητικά κτίρια, ενόψει διαδηλώσεων του φιλοκυβερνητικού κινήματος "κίτρινα πουκάμισα".

Η Πράξη Εσωτερικής Ασφαλείας επιβλήθηκε στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται το γραφείο του πρωθυπουργού και το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πανιτάν Ουατανιαγκόρν.

"Η κυβέρνηση ενέκρινε την εφαρμογή του νόμου για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, με δεδομένες τις τελευταίες απειλές για κλιμάκωση των διαδηλώσεων", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος, βάσει του οποίου απαγορεύονται οι πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, θα ισχύσει από τις 9 ως τις 23 Φεβρουαρίου.

Τα "κίτρινα πουκάμισα", οι διαδηλώσεις των οποίων συνέβαλαν στην ανάληψη της εξουσίας από τον πρωθυπουργό Αμπχιζίτ Βετζαζίβα, στράφηκαν εναντίον του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες, από τον οποίο ζητούν να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Καμπότζη όσον αφορά μια διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή.

Τα "κίτρινα πουκάμισα" βρίσκονται στους δρόμους εδώ και δυο εβδομάδες και τονίζουν ότι σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Εχουν επίσης απειλήσει να καταλάβουν σημαντικά σημεία της πρωτεύουσας την Παρασκευή, όταν το Κοινοβούλιο θα συνέλθει για να εξετάσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Πνομ Πένχ, πάνω από 10.000 Καμποτζιανοί εγκατέλειψαν τα χωριά τους κοντά στον ινδουιστικό ναό του 11ου αιώνα Πρεάχ Βιχεάρ, ο οποίος βρίσκεται στη διαφιλονικούμενη περιοχή, ύστερα από τέσσερις ημέρες συγκρούσεων μεταξύ του καμποτζιανού και του Ταϊλανδικού στρατού.

Από την πλευρά της, η ταϊλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι τουλάχιστον 15.000 Ταϊλανδοί ζουν σε προσωρινούς χώρους στέγασης μετά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καμπότζης δήλωσε αργά χθες ότι πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 45 έχουν τραυματιστεί από την Παρασκευή που ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Η Ταϊλάνδη ανέφερε δυο θανάτους.