Σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) το οποίο ίδρυσε και του οποίου ηγείται ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, μετά την ελεύθερη πτώση του ποσοστού του στις δημοτικές εκλογές, καθώς αυτό μειώθηκε από 50% ως 75% εν σχέσει με τις επιδόσεις του στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Τουλάχιστον δέκα βουλευτές και γερουσιαστές του M5S προτίθενται να προχωρήσουν στην σύσταση αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως μετέδωσαν τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Έντονη δυσαρέσκεια σε πολλούς εκλεγμένους εκπροσώπους του κινήματος φέρεται να προκάλεσε η σύσταση να «φιλτράρονται» —να εγκρίνονται ή να απορρίπτονται— οι επαφές τους με τους δημοσιογράφους από τους υπεύθυνους επικοινωνίας του M5S.

Οι προστριβές στην μετεκλογική αυτή φάση επιβεβαιώνονται από την τελευταία παρέμβαση του Γκρίλλο μέσω Διαδικτύου το μεσημέρι.

«Όσοι εκλέχθηκαν μαζί μας στην βουλή και την γερουσία της Ρώμης και επιθυμούν τώρα (να συνάψουν) μια συμφωνία με την κεντροαριστερά παρακαλούνται να οδεύσουν προς την έξοδο», έγραψε ο Γκρίλο. «Είναι καλύτερα να κάνει κανείς βουτιά στο κενό από μόνος του, χωρίς να τον σπρώξουν. Έτσι το ελέγχει περισσότερο το πράγμα», ήταν το δηκτικό σχόλιο του Ιταλού κωμικού στο ιστολόγιό του.

Κεντροαριστεροί κυρίως σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι αν το M5S είχε ανταποκριθεί πριν από δυο μήνες στις εκκλήσεις του πρώην γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για κυβερνητική συνεργασία, η επίδοσή του στις δημοτικές εκλογές ίσως ήταν πολύ διαφορετική.