Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έκανε έκκληση σήμερα στις μεγάλες δυνάμεις να μην προμηθεύσουν όπλα στη Συρία και να πιέσουν και τις δύο πλευρές που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση και να σταματήσουν οι σφαγές στη χώρα αυτή.

«Εάν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί ή αν επιδεινωθεί περαιτέρω, δεν υπάρχει απλώς κίνδυνος αλλά είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι σφαγές», είπε η Πιλάι μιλώντας στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως στη Γενεύη.

«Το μήνυμα από όλους μας θα πρέπει να είναι το ίδιο: δεν θα στηρίξουμε αυτή τη σύγκρουση με όπλα, πυρομαχικά, με την πολιτική ή τη θρησκεία», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές της Πιλάι έγιναν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Συρία και την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα παραδώσει στη Δαμασκό προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 παρά τις αντιρρήσεις που προβάλουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Γαλλία.

Η Γαλλία και η Βρετανία, οι δύο χώρες της ΕΕ που προωθούσαν την άρση του εμπάργκο, έχουν πει ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα εξοπλίσουν τους Σύρους αντάρτες, αλλά ότι η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο να πιεστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση.

Κατόπιν αιτήματος του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, το Συμβούλιο στη συνεδρίασή του εξέτασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία και ιδίως την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του καθεστώτος στην πόλη Κουσέιρ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ και με το οποίο καταδικάζεται η συριακή κυβέρνηση, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύονται οι προσπάθειες για τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το συριακό πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Συρίας Φάισαλ Χάμπαζ Χαμούι κατηγόρησε την Τουρκία και το Κατάρ ότι ευθύνονται για την αιματοχυσία στη χώρα του καθώς βοηθούν «στη στρατολόγηση τζιχαντιστών εξτρεμιστών» από περισσότερες από 40 χώρες. Όσο για το ψήφισμα, το χαρακτήρισε «πολιτικώς υποκινούμενο και προκατειλημμένο».