Η εισαγγελία του Μιλάνου ζήτησε σήμερα να επιβληθεί ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών στους διάσημους σχεδιαστές μόδας Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα για φοροδιαφυγή, η οποία προκάλεσε αθροιστικά ζημία ύψους σχεδόν 1 δισεκατ. ευρώ στο ιταλικό δημόσιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Οι Ντόλτσε και Γκαμπάνα (στους οποίους ανήκει η φίρμα D&G) κατηγορούνται ότι δεν δήλωσαν φορολογητέα ύλη ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούσε στις εισπράξεις εταιρειών-βιτρινών του ομίλου Gado, με έδρα το Λουξεμβούργο, την περίοδο 2004-2005. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες υποθέσεις φοροδιαφυγής σε τόσο υψηλό επίπεδο που κατέληξε στα ποινικά δικαστήρια της Ιταλίας.

Οι δύο σχεδιαστές ειδών μόδας —στους πελάτες των οποίων συγκαταλέγονται η τραγουδίστρια της ποπ Μαντόνα, η Μπιγιονσέ και το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ, κι αντλούν έμπνευση από το στιλ της ντόλτσε βίτα και την δεκαετία του 1950— απορρίπτουν το κατηγορητήριο.

Ο εισαγγελέας Γκαετάνο Ρούτα στην αγόρευσή του σήμερα τόνισε ότι οι Ντόλτσε και Γκαμπάνα "ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από αυτή τη φορολογική απάτη", όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Η Gado ήταν μια "εικονική εταιρεία", καθώς "ελεγχόταν κατά το 80% από την D&G srl, που ανήκει εξ ημισείας στους Ντόλτσε και Γκαμπάνα", τόνισε ο Ρούτα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία είχε κινήσει διώξεις εναντίον πλουσίων φοροφυγάδων που πήραν μεγάλη δημοσιότητα, ενώ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούνται τέτοιες εκστρατείες, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Στην πλειονότητα τους τέτοιες υποθέσεις στο παρελθόν έκλειναν με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και έμπαιναν στο αρχείο.