Στην Ιορδανία φιλοξενείται το ένα τρίτο των σύρων προσφύγων - 500.000 με 600.000 σε σύνολο 1,5 εκατ., ωστόσο «η ελλιπής χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης για τη χώρα, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τα σύνορά της εδώ και μια εβδομάδα», εκτιμά η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF).
Ο επικεφαλής της αποστολής της MSF στην Ιορδανία, Αντουάν Φουσέ, δήλωσε από το Παρίσι πως εδώ και «έξι με επτά ημέρες οι σύροι πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι στα σύνορα, όμως επιιτρέπεται ακόμα η είσοδος των τραυματιών».
Στην επαρχία Ντεράα της νότιας Συρίας, στα σύνορα με την Ιορδανία, διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και τους αντάρτες.

«Η ιορδανική κυβέρνηση έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και είναι μια χώρα υπόδειγμα όσον αφορά στην υποδοχή προσφύγων, όμως η συνεχής μαζική άφιξη στη χώρα προσφύγων καθιστά την κατάσταση όλο και πιο δύσκολη», ανέφερε ο κ. Φουσέ.

Σύμφωνα με την MSF, στον Ζααταρί, το μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό (120.000 άνθρωποι), σημειώνονται καθημερινά εντάσεις, δεν υπάρχουν νερό και αποχέτευση, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σεαυτόν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να δεχθεί.

Τον Απρίλιο, πριν από το κλείσιμο των συνόρων, 1.000 άνθρωποι έφθαναν καθημερινά στον καταυλισμό, στον οποίο εμφανίζονται όλο και συχνότερα κρούσματα διάρροιας και αναπνευστικές λοιμώξεις, αποτέλεσμα των επικίνδυνων συνθηκών διαβίωσης, σύμφωνα με την MSF.