Το Ισραήλ ετοιμάζεται να οικοδομήσει πάνω από χίλια σπίτια σε οικισμούς στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο κατά της εποικιστικής δραστηριότητας Terrestrial Jerusalem.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο του Ντάνι Σάιντερμαν, διευθυντή του παρατηρητηρίου, συμβόλαια υπογράφηκαν για 300 κατοικίες στον οικισμό Ραμότ, ενώ 797 κατοικίες θα κατασκευαστούν στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Ο κ. Σάιντερμαν διευκρίνισε ότι τα σχέδια είχαν εγκριθεί πέρυσι, προτού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατάξει ένα σιωπηρό «πάγωμα» στη εποικιστική δραστηριότητα, αλλά τα τα τελευταία βήματα προς την υλοποίησή τους διέρρευσαν στα μέσα σνημέρωσης από το γραφείο του σκληροπυρηνικού υπουργού Στέγασης Ούρι Αριελ, με στόχο να ασχηθούν πιέσεις στον Νετανιάχου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το πάγωμα τελείωσε, αλλά σημαίνει ότι ο υπουργός Στέγασης του Νετανιάχου προσπαθεί να καταφέρει το αποτέλεσμα αυτό», είπε ο κ. Σάιντερμαν.

Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή το πράσινο φως για την ανέγερση των οικισμών δόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναβιώσει η ειρηνευτική προσπάθεια η οποία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο από το Σεπτέμβριο του 2010.

Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος μεσολαβητής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «καταστρέφει» τις προσπάθειες του κ. Κέρι για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Θεωρούμε ότι οι τελευταίες αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης καταστρέφουν στην πραγματικότητα και επισήμως τις προσπάθειες του Κέρι», δήλωσε ο κ. Ερεκάτ.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει «συστηματικό σχέδιο για να καταστρέψει τις προσπάθειες του Κέρι, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την ενίσχυση της εποικιστικής δραστηριότητας, την εκτόπιση πολιτών και επιθέσεις εποίκων εναντίον παλαιστινιακών εδαφών».

Οι εβραϊκοί οικισμοί Ραμότ και Γκίλο βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στον αραβικό τομέα της πόλης, που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η προσάρτηση αυτή είναι παράνομη όπως και όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, που κατασκευάστηκαν με ή χωρίς την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 360.000 εβραίοι έποικοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περί τους 200.000 στις συνοικίες των εβραϊκών οικισμών της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η παλαιστινιακή διοίκηση θέτει ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων το πλήρες πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας. Ο Νετανιάχου απορρίπτει κάθε προϋπόθεση για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.