Το Υπουργείο Υγείας στη Σαουδική Αραβία έχει ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με πέντε επιπλέον εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μέση Ανατολή, από το αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού (MERS-CoV).
Και οι πέντε ασθενείς είναι από την ανατολική περιοχή της χώρας, είχαν υποκείμενα νοσήματα και έχρηζαν πολλαπλών επισκέψεων στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις έρευνες για την πιθανή πηγή της μόλυνσης, τόσο στην περίθαλψη όσο και στις δημόσιες δομές υγείας.

Ο πρώτος ασθενής είναι ένας 56χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος αρρώστησε στις 12 Μαΐου και κατέληξε στις 20 Μαΐου 2013.

Η δεύτερη ασθενής είναι μία 85χρονη γυναίκα, -επίσης- με υποκείμενο νόσημα που αρρώστησε στις 17 Μαΐου και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Η τρίτη ασθενής είναι μία 76χρονη γυναίκα με υποκείμενο νόσημα, η οποία αρρώστησε στις 24 Μαΐου, αλλά πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 27 Μαΐου 2013.

Ο τέταρτος ασθενής είναι ένας 77χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος αρρώστησε στις 19 Μαΐου και κατέληξε στις 26 Μαΐου 2013.

Ο πέμπτος ασθενής είναι ένας 73-χρονος, με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, που νόσησε στις 18 Μαΐου και απεβίωσε στις 26 Μαΐου 2013.

Επιπλέον, ένας ασθενής από το Al-Ahsa ανέφερε νωρίτερα ότι απεβίωσε μία 81χρονη γυναίκα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ερευνά την επιδημία στη χώρα. Σ

τη Γαλλία απεβίωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα, μετά από πρόσφατο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει συνολικά 49 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 27 θανάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παραλάβει μέχρι σήμερα τις εκθέσεις των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες της Μέσης Ανατολής: την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Τυνησία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης ανακοινώσει εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, που είχαν είτε μεταφερθεί για νοσηλεία από την ασθένεια, είτε είχαν επιστρέψει από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια νόσησαν.