Ημέρα διαμαρτυρίας εναντίον της λιτότητας διοργανώνει σήμερα Πέμπτη η CGTP, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Πορτογαλίας, καταγγέλλοντας ότι οι περιοριστικές πολιτικές εφαρμόζεται κατ' απαίτηση των πιστωτών της χώρας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης από τον Μάιο του 2011.
Το μετρό παραμένει κλειστό, καταστήματα κι επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται μεγάλες συγκεντρώσεις.

«Προβλέπουμε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν δείξει την ετοιμότητά τους για ένα πιο γενικό αγώνα», είπε το πρωί ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP.

Η CGTP, η οποία θεωρείται ότι πρόσκειται στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και το άλλο μεγάλο πορτογαλικό συνδικάτο, η UGT, η οποία θεωρείται ότι πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν γενική απεργία μέσα στον Ιούνιο.

Η CGTP επέλεξε την 30ή Μαΐου, η οποία είναι η εορτή της Αγίας Δωρεάς για τους καθολικούς, για να πραγματοποιήσει την κινητοποίηση αυτή, καθώς, για πρώτη φέτος, η συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι αργία, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τέσσερις αργίες στο πλαίσιο των προσπαθειών της για δημοσιονομική εξυγίανση.

«Οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν εναντίον της κλοπής των αργιών και θα αντιταχθούν στην εργασία η οποία δεν αμείβεται», δήλωσε ο κ. Κάρλους.

Η Πορτογαλία έχει ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια σε ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα δρακόντεια μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τις κυβερνητικές προβλέψεις, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά άλλο ένα 2,3% φέτος και η ανεργία θα φθάσει στο 18,2%, επίπεδο – ρεκόρ για τη χώρα της Ιβηρικής.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόγραμμα λιτότητας έχει προκαλέσει μια αισθητή αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία εκδηλώνεται στην Πορτογαλία με επανειλημμένες απεργίες και διαδηλώσεις, οι οποίες ωστόσο έχουν μέχρι στιγμής ειρηνικό χαρακτήρα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών προωθώντας προτάσεις υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ προβλέπει ότι από το 2014 η οικονομία θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (0,6%).