Οι ζημιές που προκλήθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων που συγκλόνισαν επί μια εβδομάδα τη Στοκχόλμη και τα προάστιά της θα κοστίσουν στην πόλη περίπου 5,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Προς το παρόν, ο επίσημος αριθμός μας είναι 20 εκατ. κορώνες (2,3 εκατ. ευρώ), αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, θα ανέβει ως τα 50 εκατ. (5,8 εκατ. ευρώ)», δήλωσε η γενική γραμματέας του δήμου Στοκχόλμης, Ιρένε Σβενόνιους.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στις 19 Μαΐου στο Χούσμπι, μια υποβαθμισμένη συνοικία της Στοκχόλμης, όπου ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του ξένης καταγωγής. Επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε άλλες συνοικίες μέσα στην πρωτεύουσα και γύρω απ' αυτήν, αλλά και σε άλλες πόλεις μεσαίου μεγέθους.

Περίπου 150 οχήματα και δέκα κτίρια πυρπολήθηκαν. Περίπου 50 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Η εκπρόσωπος του δήμου υπενθύμισε πως έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μια φιλόδοξη στρατηγική για να περιορίσει την περιθωριοποίηση στα προάστια, κυρίως πλαισιώνοντας δραστηριότητες για τους νέους. Όπως ανακοίνωσε, θα εξασφαλίσει πως στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες δεν θα κλείσει στη διάρκεια του θέρους κανένα κέντρο νεότητας.