Την Κυριακή 2 Ιουνίου διεξάγεται ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών στην Κροατία, με την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ και τρεις άλλες μεγάλες πόλεις (Σπλιτ, Ριέκα και Όσιεκ) να αναζητούν το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της δημοτικής Αρχής.
Εκτός των τεσσάρων αυτών μεγάλων πόλεων, επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε 15 ακόμη πόλεις και συγκεκριμένα στις Βάραζντιν, Κάρλοβατς, Κράπινα, Σίμπενικ, Ντουμπρόβνικ, Μπιέλοβαρ, Κοπρίβνιτσα, Ζάνταρ, Βούκοβαρ, Σίσακ, Σλάβονσκι Μπροντ, Πάζιν, Γκόσπιτς, Πόζεγκα και Πούλα και σε 11 από τις συνολικά 20 περιφέρειες.

Σε όλους τους παραπάνω δήμους και περιφέρειες κανείς από τους υποψήφιους δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50% για να εκλεγεί από τον α' γύρο, που διεξήχθη στις 19 Μαΐου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αντίπαλοι προέρχονται από τους κατά τόπους συνασπισμούς υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και από το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).

Ωστόσο, στο Ζάγκρεμπ «διασταυρώνουν τα ξίφη» ο απερχόμενος δήμαρχος Μίλαν Μπάντιτς, ο οποίος κατέρχεται ανεξάρτητος μετά την καθόδό του από την ηγεσία του SDP, πριν από μερικά χρόνια και ο υποψήφιος του SDP Ράικο Όστογιτς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Υγείας. Στον α' γύρο επικράτησε ο Μπάντιτς με 47,2% έναντι 22,8% του αντιπάλου του.

Στη μεγαλύτερη πόλη της κροατικής Αδριατικής, το Σπλιτ, τα ηνία για την επόμενη τετραετία στον δήμο θα αναλάβει είτε ο υποψήφιος του SDP Ίβο Μπάλντασαρ είτε ο υποψήφιος του HDZ Βιέκοσλαβ Ιβανίσεβιτς, οι οποίοι και κατάφεραν να επικρατήσουν στον α' γύρο του απερχόμενου δημάρχου Ζέλικο Κέρουμ.

Στη Ριέκα, ο απερχόμενος δήμαρχος Βόικο Όμπερσνελ από το SDP, που εκλέγεται στη θέση του δημάρχου από το 2000, θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του HDZ Χρβόγιε Μπούριτς. Ο Όμπερσνελ στον α' γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 48.06% και ήταν πολύ κοντά στο να εκλεγεί από τον α' γύρο.

Στο δε Όσιεκ, ο απερχόμενος δήμαρχος Κρέσιμιρ Μπούμπαλο του Κροατικού Δημοκρατικού Κόμματος Σλαβονιάς και Μπαράνια (HDSSB) θα δώσει τη μάχη της εκλογής απέναντι στον ανεξάρτητο υποψήφιο Ίβιτσα Βρκιτς, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει το SDP και οι εταίροι του (HNS και HSU).