Τη σύναψη εμπορικής συμμαχίας με στόχο την από κοινού αξιοποίηση προσκλήσεων ενδιαφέροντος στην Αφρική και την καλύτερη αντιμετώπιση του κινεζικού ανταγωνισμού,

πρότεινε η Γαλλία στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η Τουρκία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο σε ολόκληρο τον κόσμο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής", δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στην Εθνοσυνέλευση.

«Πρότεινα στους τούρκους φίλους μας να έχουμε κοινές αποστολές, η Τουρκία η Γαλλία, η Τουρκία και η Αγγλία, στην Αφρική, όπου ο ανταγωνισμός είναι τέτοιος, ώστε συχνά οι Κινέζοι είναι εκείνοι που κερδίζουν τις όποιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος», δήλωσε.

Σύμφωνα με ειδικό επί του θέματος, τις απόψεις του οποίου επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να ανταγωνίζονται σήμερα με τους Τούρκους, αλλά εξετάζουν τη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών και συνεργασιών με τρίτες χώρες".

"Αν βαδίσουμε με τις μεγάλες τουρκικές εταιρίες θα είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στη Β.Αφρική, στην Αφρική, στην κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, θα αποφύγουμε την κατατρόπωσή μας από τους κινέζους στην Αφρική", είπε ο κ.Κουσνέρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, "το 2007, υπήρχαν 7 τουρκικές πρεσβείες στην Αφρική, στα τέλη του έτους, θα υπάρχουν 32".

Αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπερνάρ Κουσνέρ σημείωσε ότι η Γαλλία θα επιχειρήσεις "στη διάρκεια της βελγικής προεδρίας, να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο, αυτό του ανταγωνισμού, κάτι που δεν είναι απλό", όπως είπε.

Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ αφορά διαπραγματεύσεις σε 35 κεφάλαια. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αντιτάσσεται στην ένταξη της Τουρκίας και ότι η Γαλλία έχει ήδη μπλοκάρει πέντε κεφάλαια.