Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε σήμερα ότι οι κυβερνοεπιθέσεις συνιστούν έναν "αθόρυβο, κρυφό και ύπουλο" κίνδυνο για τις ΗΠΑ και για άλλες χώρες και έκανε έκκληση για την αναγκαιότητα να υπάρξουν κάποιες "κατευθυντήριες γραμμές" ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση στα παγκόσμια δίκτυα υπολογιστών.
Ο Χέιγκελ είπε ότι θα αναφερθεί στο θέμα στο πλαίσιο της αυριανής του ομιλίας στη Σιγκαπούρη, στο ετήσιο φόρουμ για θέματα ασφαλείας, το Shangri-La Dialogue, και ότι το ζήτημα ενδεχομένως να συζητηθεί και σε σύντομη συνάντηση που θα έχει με την κινεζική αντιπροσωπεία στο περιθώριο της διάσκεψης.

"Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι υπαρκτές, είναι υπερβολικά επικίνδυνες", είπε ο Χέιγκελ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο καθ΄οδόν προς την Σιγκαπούρη.

Τα σχόλια του αμερικανού υπουργού έγιναν δύο ημέρες ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Επιστημονικό Συμβούλιο Αμυνας--μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το υπουργείο Άμυνας-- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κινέζοι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στα σχέδια περισσοτέρων από 24 σημαντικών αμερικανικών οπλικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια.

Το Πεντάγωνο υποβάθμισε την σημασία της έκθεσης χαρακτηρίζοντάς της υπερβολική και παρωχημένη, αλλά το υπουργείο Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία του για τις κυβερνοεπιθέσεις κινέζων χάκερς σε άλλη έκθεσή του προς το Κογκρέσο στις αρχές του μήνα κατηγορώντας το Πεκίνο για κυβερνοκατασκοπεία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στρατού του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πρόκειται να συζητήσει το θέμα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε συνάντησή τους στην Καλιφόρνια την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Μετά την Σιγκαπούρη, ο Χέιγκελ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών των χωρών του ΝΑΤΟ, που θα εξετάσει για πρώτη φορά την άμυνα στον κυβερνοχώρο--μία ένδειξη ότι το ζήτημα ανάγεται σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της Συμμαχίας εξαιτίας της ανησυχίας ότι είναι ευάλωτες οι υποδομές της.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έχει δηλώσει ότι τα συστήματα της Συμμαχίας δέχονται "τακτικά" κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία είναι (οι επιθέσεις) στα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης μεταξύ των 28 μελών.