Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και οι δικηγόροι του εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου του Μπέλμαρς στο Λονδίνο για τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της εξέτασης του αιτήματος έκδοσης του Ασάνζ στη Σουηδία στο πλαίσιο της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στις 14:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

Μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα ο Ασάνζ, ντυμένος με ένα μπλε κοστούμι, ένα λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα, χαιρέτισε τους υποστηρικτές του.

Χθες, Δευτέρα, οι δικηγόροι του Ασάνζ, που εξακολουθεί να απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο νεαρών γυναικών στη Σουηδία, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της έκδοσής του.

Επεσήμαναν άλλωστε τον "πραγματικό κίνδυνο" που αντιμετωπίζει ο πελάτης τους αν εκδοθεί στη Σουηδία να σταλεί κατόπιν στις ΗΠΑ όπου, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύει με την επιβολή της θανατικής ποινής.

Οι δικηγόροι του προτίθενται επίσης να προβάλουν το γεγονός ότι το ένταλμα σύλληψης δεν είναι αποδεκτό στο μέτρο που δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του πελάτη τους και ότι η σουηδική δικαιοσύνη θέλει μόνο να ακούσει την κατάθεσή του.

Η απόφαση του δικαστηρίου που θα αποφανθεί για την έκδοση του Ασάνζ θα είναι σημαντική, αλλά όχι καθοριστική. Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για την έκδοση, ο Αυστραλός διαθέτει πολλές δυνατότητες έφεσης.