Η Ρουμανία στηρίζει πλήρως τη Σερβία στις επιδιώξεις της να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις προσπάθειες που καταβάλει για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα στον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος επισκέπτεται το Βουκουρέστι.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα, η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της χώρας του για την ένταξη στην ΕΕ να γίνει γνωστή πολύ σύντομα.

«Ήθελα να εκφράσω δημόσια το θαυμασμό μου και να στηρίξω τις προσπάθειες που καταβάλουν ο πρωθυπουργός Ντάτσιτς και η σερβική κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό και τη σύνδεση της Σερβίας με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εκ μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης θέλω να εκφράσω την πλήρη στήριξη της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και στη βάση της φιλίας μας, πρόσφερα τη βοήθεια των θεσμών μας, την εμπειρία μας που ορισμένες φορές ήταν θετική, ορισμένες αρνητική στην προενταξιακή διαδικασία» τόνισε ο κ. Πόντα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Ντάτσιτς.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός χαιρέτισε το θάρρος και την αποφασιστικότητα της σερβικής κυβέρνησης και κυρίως του κ. Ντάτσιτς όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

«Είναι προς το συμφέρον της Ρουμανίας και ολόκληρης της περιοχής να υπάρχει σταθερότητα και συνεργασία. Η Ρουμανία πάντα θα είναι πιστός φίλος της Σερβίας και, ταυτόχρονα, θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη σερβική κυβέρνηση για να επανέλθουν οι σχέσεις στα φυσιολογικά και για να γίνουν οι σχέσεις αυτές εποικοδομητικές το συντομότερο δυνατό» είπε ο κ. Πόντα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε τη σημασία της στήριξης της Ρουμανίας στην πορεία προσέγγισης της χώρας του με την ΕΕ και στο ζήτημα του Κοσόβου.

«Εμείς αναμένουμε η Σερβία να λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, επειδή όλα τα κριτήρια, τα πολιτικά κριτήρια, ο διάλογος με την Πρίστινα και οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις έχουν εκπληρωθεί» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για άλλους τομείς συνεργασίας, κυρίως τις οικονομίες σχέσεις, για τις οποίες εκτίμησαν ότι μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.