Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα και ο υπουργός Εξωτερικών, Τίτους Κορλάτεαν θα συναντηθούν, την ερχόμενη Δευτέρα, με μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για να συζητήσουν για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Η πρωτοβουλία για τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή της Ρουμανίας ανακοινώθηκε σήμερα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι κατανοεί πολύ καλά τις πιέσεις που δέχεται η Ρουμανία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και έδωσε εγγυήσεις ότι το Βελιγράδι επιθυμεί να επιλύσει τα προβλήματα με την Πρίστινα το συντομότερο δυνατό, με βάση αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 18 Απριλίου, υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο ζητά από τα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μεταξύ των οποίων και η Ρουμανία, να το πράξουν. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα είπε ότι η Ρουμανία πρέπει να συντονιστεί με την ευρωπαϊκή οικογένεια στο ζήτημα αυτό.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τίτους Κορλάτεαν, στις 16 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων, σε ένα πλαίσιο στο οποίο η Ρουμανία, μία χώρα που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, έχει την πρόθεση να αναθεωρήσει τη θέση της.

Ο κ. Κορλάτεαν εξήγησε στις 2 Μαρτίου ότι η Ρουμανία ως χώρα που δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο πρέπει να λάβει υπόψη τις εξελίξεις στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Οι πρωθυπουργοί του Κοσόβου και της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, στις 19 Απριλίου, ανακοίνωσαν από τις Βρυξέλλες ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επισημάνει καθαρά ότι η απουσία συμφωνίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων θα έθετε σε κίνδυνο τη διαδικασία προσέγγισης της Σερβίας και του Κοσόβου με την ΕΕ.