Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν και σήμερα, την 15η ημέρα του Κινήματος της Αμφισβήτησης, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητώντας την αποχώρηση του Aιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης από τις 25 Ιανουαρίου, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο στις αρχές του απογεύματος.Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και πανό στα οποία είχαν γράψει "Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς", κύριο σύνθημα του κινήματος αμφισβήτησης.

"Είμαστε ο λαός, είμαστε η εξουσία", φώναζαν οι διαδηλωτές, ένα άλλο πανό έγραφε  "Οι νέοι με το Facebook" και αναφερόταν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μέσω του οποίου διοργανώθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

"Ακούσαμε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδηλώσουν σήμερα", δήλωσε ο Μαχμούντ ε- Νάγκαρ, 26 ετών, που έχει έρθει στο Κάιρο από το Φαγιούμ μαζί με φίλους.

"Κανένα από τα αιτήματά μας δεν εισακούστηκε", επισημαίνει από τη μεριά του ο Μοχάμαντ Νιζάρ, 36 ετών και συμπλήρωσε "ανακοίνωσαν αύξηση των μισθών, προσπαθούν να μας ξεγελάσουν. Είναι μία πολιτική δωροδοκία για να κάνουν το λαό να σωπάσει", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι "ο λαός δεν εμπιστέυεται την κυβέρνηση".

Ο Μουμπάρακ ζήτησε την Δευτέρα τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας για τα βίαια επεισόδια της 2ας Φεβρουαρίου στην πλατεία Ταχρίρ, που έφερε αντιμέτωπους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος, ενώ συγκρότησε και μία επιτροπή για την τροποποίηση του συντάγματος στο πλαίσιο του "εθνικού διαλόγου".

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων κατά 15% από την 1η Απριλίου.

Το ΘEMAonline δημοσίευσε σήμερα τα ενδεχόμενα αποχώρησης του Μουμπάρακ, καθώς οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν, μπροστά στα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Έτσι υπάρχουν φήμες ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ επικαλούμενος λόγους υγείας, πρόκειται να ταξιδεύσει κατά πάσα πιθανότητα στο Λονδίνο ή στο Βερολίνο, προκειμένου να κάνει ιατρικές εξετάσεις. Αυτή η εκδοχή δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο της χώρας να παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές και θα αποχωρήσει με λιγότερο ατιμωτικό τρόπο από την εξουσία.

Μία άλλη εκδοχή θέλει την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον πρόεδρο της χώρας και την μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρική δημοκρατία, σε προεδρευομένη, με αυτό τον τρόπο ο ρόλος του προέδρου της Αιγύπτου, αποκτά συμβολικό χαρακτήρα. Επίσης στα πιθανά σενάρια συμπεριλαμβάνεται και η θέλουν βίαιη επέμβαση του στρατού για τον τερματισμό των διαδηλώσεων