Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ επωφελήθηκε σήμερα από την παρουσία υψηλόβαθμης κινεζικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας σε φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, για να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι επιδίδεται σε ηλεκτρονική κατασκοπεία.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατέστησε σαφές ότι οι δημοσιονομικές περικοπές που εφαρμόζονται στο υπουργείο του δεν θα αναθεωρήσουν τον άξονα την αμερικανικής στρατηγικής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

«Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εντεινόμενη απειλή των παρεμβάσεων στα συστήματα πληροφορικής, των οποίων ένα μέρος δείχνει να έχει σχέση με τον στρατό και την κυβέρνηση της Κίνας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός σε ομιλία του ενώπιον υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ασία, με την ευκαιρία φόρουμ για την ασφάλεια που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σιγκαπούρη. Χαρακτήρισε, ωστόσο, θετική την σύσταση μιας ομάδας εργασίας για το ίντερνετ μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Στις αρχές Μαΐου, έκθεση του Πενταγώνου προς το Κονγκρέσο κατήγγειλε μια μεγάλη εκστρατεία ηλεκτρονικής κατασκοπείας από το Πεκίνο με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για τα αμερικανικά αμυντικά προγράμματα. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη δηλώσει ότι θα διεξαχθούν αυστηρές συνομιλίες με τους Κινέζους για την ηλεκτρονική κατασκοπεία, ένα φλέγον θέμα που θα εξεταστεί κατά την πρώτη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του στις 7 και 8 Ιουνίου στην Καλιφόρνια.