Το νέο πακιστανικό κοινοβούλιο που αναδείχτηκε από τις εκλογές της 11ης Μαΐου πραγματοποίησε σήμερα την εναρκτήρια συνεδρίασή του, σηματοδοτώντας την πρώτη δημοκρατική μετάβαση στην ιστορία της χώρας και έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις όπως η σοβαρή οικονομική και ενεργειακή κρίση που παραλύει την οικονομία της χώρας, ενώ συνεχίζεται η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και ανταρτών Ταλιμπάν.
Στην εξουσία από το 2008 το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΡ) του προέδρου Αλί Ασίφ Ζαρντάρι, του χήρου της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, ηττήθηκε από την Μουσουλμανική Ένωση του Πακιστάν (PML-Ν) του Ναουάζ Σαρίφ, o οποίος θα γίνει την προσεχή Τετάρτη ο πρώτος πακιστανός ηγέτης που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία για τρίτη φορά.
Το νέο κοινοβούλιο που έχει πενταετή θητεία άρχισε επισήμως τις εργασίες του σήμερα στο Ισλαμαμπάντ με την υπογραφή του κοινοβουλευτικού πρωτοκόλλου από τους βουλευτές.

"Η δημοκρατική αυτή μετάβαση είναι μια ευτυχής εξέλιξη για τη χώρα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αλλαγής της κυβέρνησης εκτός από αυτόν των εκλογών", είπε ο Σαρίφ. "Είμαι ευτυχής που το κόμμα του και εγώ παίξαμε έναν ρόλο στην ειρηνική μετάβαση. Ελπίζω στο μέλλον οι κυβερνήσεις να αλλάζουν μέσω της ψήφου του λαού. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο πιο πολιτισμένος τρόπος για την αλλαγή των κυβερνήσεων".

Έξω από το κοινοβούλιο τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί και άνδρες του στρατού και της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί σε σημεία της πρωτεύουσας.