Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία και η αμερικανική Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ζήτησαν σήμερα από τη ρωσική κυβέρνηση να ρίξει άπλετο φως στην άγρια επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Ολεγκ Κασίν της εφημερίδας Kommersant.

"Κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου στη Ρωσία. Ολοι οι ένοχοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν γι' αυτά τα βίαια εγκλήματα", αναφέρει η CPJ σε ανακοίνωσή της αναφερόμενη στις πρόσφατες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, ανάμεσά τους και ο Ολεγκ Κασίν.

"Οι ρωσικές αρχές πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτή την τρομακτική τάση: οι δημοσιογράφοι να δέχονται επιθέσεις ατιμώρητα", δηλώνει από τη μεριά της η Διεθνής Αμνηστία.

Πολλές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων δεν έχουν διαλευκανθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η δολοφονία το 2006 της αντιπολιτευόμενης δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια.

Ο Ολεγκ Κασίν, 30 ετών, που δέχθηκε επίθεση από αγνώστους την Παρασκευή βρίσκεται ακόμα σε τεχνητό κώμα καθώς έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα, κυρίως στο κρανίο.

Την επίθεση εναντίον του καταδίκασε χθες και ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν ακόμα κι αν πρόκειται για ανθρώπους με επιρροή.

Ο Μπόρις Ρέζνικ επικεφαλής της επιτροπής της Δούμας για τα μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι θα εξεταστεί η υιοθέτηση μίας τροπολογίας σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων θα τιμωρούνται με έως και 20 χρόνια κάθειρξη, όπως προβλέπεται ήδη σε περίπτωση επίθεσης κατά ανθρώπων που έχουν κρατική εξουσία.