Υπέρ της εφαρμογής μακροπρόθεσμου επενδυτικού προγράμματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τάσσεται ο επικεφαλής των συνδικάτων εργαζομένων της Γερμανίας (DGB) Μίχαελ Ζόμερ και καλεί το Βερολίνο να αλλάξει πορεία στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Ζόμερ υποστηρίζει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν επαρκούν ώστε να μειωθεί η ανεργία, ενώ προειδοποιεί ότι «μόνο με μέτρα λιτότητας, η κρίση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο».

Επισημαίνει ακόμη ότι οι πολίτες δεν βλέπουν πλέον στην Ευρώπη τη λύση αλλά την αιτία των προβλημάτων τους και κάνει λόγο για τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτύχει πολιτικά και δημοκρατικά.

«Και τότε, το ευρώ δεν θα μπορεί πλέον να είναι το κοινό μας πρότζεκτ», σημειώνει. Ο Γερμανός συνδικαλιστής υποστηρίζει ακόμη ότι η θητεία της γερμανικής κυβέρνησης που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο δεν έχει να επιδείξει οτιδήποτε θετικό σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας και δηλώνει απογοητευμένος από την κοινωνική πολιτική της Άγγελας Μέρκελ. Εξέφρασε δε την ελπίδα μετά τις εκλογές να καθιερωθεί ως υποχρεωτικός ο κατώτατος μισθός.