Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάνθηκε σήμερα ότι ο εκλογικός νόμος που ίσχυσε κατά την διαδικασία της άνω βουλής, που είναι γνωστή με την ονομασία Σούρα, είναι "αντισυνταγματικός". Όμως η άνω βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, δεν θα διαλυθεί, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο διευκρίνισε ότι η απόφασή του θα εφαρμοστεί όταν εκλεγεί νέα κάτω βουλή. Η Σούρα, η οποία είχε ως πρότινος περιορισμένες εξουσίες, πλέον είναι το σώμα που νομοθετεί ελλείψει κάτω βουλής.

Η εκλογή της επόμενης Σούρα θα γίνει με τον ίδιο νόμο που θα ισχύσει για την ανάδειξη της κάτω βουλής, που είχε ανακληθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων τον Ιούνιο του 2012, όταν το δικαστήριο τον έκρινε "αντισυνταγματικό". Ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι αρχικά είχε προκηρύξει εκλογές για τον Απρίλιο, αλλά το δικαστήριο τις ακύρωσε.

Η Σούρα βρίσκεται στην διαδικασία παρασκευής του νέου εκλογικού νόμου. Ο πρόεδρος Μόρσι, αντιδρώντας στην απόφαση του Δικαστηρίου, δήλωσε πριν από λίγο ότι το σώμα αυτό πρόκειται "να συνεχίσει να νομοθετεί" ώσπου διεξαχθούν νέες εκλογές. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται σαφές εάν επιτρέπεται στην απόφαση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ωστόσο ότι η Συντακτική Συνέλευση, η οποία κατάρτισε το σημερινό Σύνταγμα της Αιγύπτου, ήταν άκυρη.

Η εντολή της Συνέλευσης έληξε αφού ο νέος θεμελιώδης νόμος εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο. Οι συνέπειες που θα έχει η απόφαση αυτή δεν είναι σαφείς, αφού το 63,8% των πολιτών οι οποίοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του νέου Συντάγματος. Το Νοέμβριο, ο Μόρσι είχε εκδώσει ένα διάταγμα με το οποίο η Συντακτική Συνέλευση καθίστατο αδύνατον να διαλυθεί. Ο Μόρσι έχει δηλώσει ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο εκτιμάται θα οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και το δικαστικό σώμα. Οι ισλαμιστές που κυβερνούν τη χώρα προωθούν αλλαγές που λένε ότι είναι αναγκαίες για να απαλλαγεί η Αίγυπτος από τα θεσμικά κατάλοιπα της εποχής του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι δικαστές όμως κάνουν λόγο για εξελισσόμενο διωγμό εναντίον τους.