Ο Ασράφ Ισλάμ, Ιρλανδός πολίτης που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία και ομολόγησε ότι σκόπευε να σκοτώσει τον πρίγκιπα Χάρι.

Σύμφωνα με την ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun, ο 30χρονος επρόκειτο να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη Λι Ρίγκμπι από τους δύο άνδρες μουσουλμάνους.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, όμως, είχε εντοπίσει ότι ο Ισλάμ λίγες ημέρες πριν την σύλληψή του είχε επισκεφθεί πολλές ιστοσελίδες που εξηγούσαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να απαγάγει ανθρώπους και πώς μπορεί να αγοράσει όπλα μέσω Διαδικτύου.

Ο Ιρλανδός φέρεται να ασπάστηκε τον ισλαμισμό το 2010 ενώ εξέτιε σύντομη ποινή φυλάκισης με τη κατηγορία της οικονομικής απάτης και αφού επισκέφθηκε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά με το Ισλάμ ο 30χρονος που πριν προσηλυτιστεί λεγόταν Μάρκ Τάουνλι, δήλωσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να έχω πολλές συζύγους, όμως, υπάρχουν κάποια σημεία στον ισλαμισμό που δεν ασπάζομαι».

Ο πρίγκιπας Χάρι που είναι τρίτος κατά σειρά για τη διαδοχή, έχει δεχθεί πολλές απειλές εξαιτίας της εμπλοκής του στον πόλεμο του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τα μέτρα προστασίας να είναι αυξημένα.