Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε αντιπροσωπεία της ομάδας "Των Πρεσβύτερων", που αποτελείτο από τον Αρχιεπίσκοπο Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου και την πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκρο Μπρούντλαντ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κύπρο για την πρεμιέρα του έργου "Cyprus: Digging the past in search of the future", το οποίο αποτελεί κοινή δουλειά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πρόσθεσε ότι κατά την εδώ παραμονή τους είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με διάφορους πολιτικούς ηγέτες και από τις δύο κοινότητες.

Επίσης, τόνισε ότι "Οι Πρεσβύτεροι" επιθυμούν να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την ηγεσία των δύο κοινοτήτων στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Ο Τούτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι πιθανόν η Κύπρος να καταστεί Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου".

Η κα Μπρούντλαντ, ερωτηθείσα κατά πόσο πιστεύει πως βρισκόμαστε πιο κοντά σε ή πιο μακριά από μια λύση του Κυπριακού, μετά από τις συναντήσεις που είχαν στην Κύπρο, απάντησε ότι "πρέπει να πω, όταν συγκρίνεις, πως είναι απογοητευτικό το ότι φαίνεται να υπάρχει περισσότερη στασιμότητα, ίσως και σε κάποια θέματα να υπάρχει οπισθοδρόμηση, αλλά αυτό συμβαίνει κάποτε σε τέτοιες καταστάσεις".

Ωστόσο, ανέφερε ότι είναι πεπεισμένη ότι είναι πιθανόν να υπάρξει μια κοινή λύση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου και η κ. Μπρούντλαντ συναντήθηκαν και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε ότι του εξέφρασαν καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι τους ενημέρωσε αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη λύση του προβλήματος.