Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχίας, καθώς και περιοχές της Γερμανίας, λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ενώ άλλοι οκτώ αγνοούνται.

Ο Δούναβης πλημμύρισε στη Βαυαρία και δεκάδες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Εκατοντάδες δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κοπεί στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική στην Πράγα, όπου έχουν στηθεί πρόχειρα φράγματα στον ποταμό Μολδάβα που διασχίζει την πόλη, ενώ έχουν κλείσει οκτώ σταθμοί του μετρό και ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε την Κυριακή το απόγευμα.

Ο τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, κήρυξε την Κυριακή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς τα ποτάμια που έχουν πλημμυρίσει από τις συνεχείς βροχοπτώσεις απειλούν το ιστορικό κέντρο της Πράγας.

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή τους ενώ πολλοί αγνοούνται. Ένα νοσοκομείο στην Πράγα καθώς και τμήματα του Ζωολογικού Κήπου της πόλης εκκενώθηκαν.

Οι αρχές περιόρισαν τις δημόσιες μεταφορές στην πρωτεύουσα, ενώ είχε προγραμματιστεί το κλείσιμο υπόγειων σταθμών στο κέντρο της πόλης. Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με το ανατολικό τμήμα της χώρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 300 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες ως οικονομική βοήθεια, ενώ δήλωσε ότι 2.000 επιπλέον στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταλούν προκειμένου να βοηθήσουν στο στήσιμο προσωρινών αναχωμάτων στην Πράγα και άλλες πληγείσες περιοχές.