Το Ιράκ προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι θα έχει να αντιμετωπίσει «συνέπειες», αν κάνει χρήση του ιρακινού εναέριου χώρου για να πλήξει το Ιράν.

«Οι ΗΠΑ μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα παραβιάσουν ποτέ τον ιρακινό εναέριο χώρο ή την ιρακινή κυριαρχία κάνοντας χρήση του εναερίου χώρου μας προκειμένου να επιτεθούν σε έναν από τους γείτονές μας», δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χουσέιν Σαχριστάνι σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προειδοποιήσαμε επίσης το Ισραήλ ότι αν παραβιάσει τον ιρακινό εναέριο χώρο, θα έχει να υποστεί και τις συνέπειες», κατέληξε.

Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος προειδοποιεί δημόσια το Ισραήλ να μην χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του για να πραγματοποιήσει προληπτικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την οποία κατηγορούν οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Χουσέιν Σαχριστάνι πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό εξετάστηκε στους κόλπους του ιρακινού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και ότι η προειδοποίηση στο Ισραήλ εστάλη «μέσω των χωρών με τις οποίες το Ισραήλ διατηρεί σχέσεις».

«Βεβαίως, πρόσθεσε, το Ιράκ δεν θα αποκαλύψει πώς θα αντιδρούσε, καθώς αυτό θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προετοιμαστεί».

Το Ισραήλ που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, υποψιάζεται, όπως και οι χώρες της Δύσης, ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει ατομική βόμβα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού του προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.