Η Αιθιοπία εξέφρασε επίσημα σήμερα την προσδοκία στο άμεσο μέλλον, να ενταχθεί ως μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά χωρίς να χρειαστεί να ενδώσει στα αιτήματα των ξένων, να "ανοίξουν" στο εσωτερικό της χώρας οι τομείς των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών.

Οι αναλυτές βλέπουν πιθανότερο, πάντως, οι ανωτέρω τομείς της αιθιοπικής οικονομίας να "ανοίξουν" στο διεθνή ανταγωνισμό και μάλιστα την ώρα που πρόκειται για μία χώρα με μικρές σε όγκο τραπεζικές καταθέσεις πολιτών, αλλά και με πολύ μικρό αριθμό τηλεφωνικών συνδέσεων.

Ιδίως οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις στην Αντίς Αμπέμπα αμφότεροι οι ανωτέρω τομείς να χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να δοθεί ικανοποίηση στο αιθιοπικό αίτημα ένταξης στον ΠΟΕ, που χρονολογείται από το 2003 και η υλοποίηση του θα χαρίσει στην Αιθιοπία τεχνογνωσία, συνάλλαγμα και αύξηση της διεθνούς εμπιστοσύνης.

Σήμερα, η χώρα των περίπου 80 εκατομμυρίων που είναι από τις φτωχότερες στον πλανήτη, στερείται συναλλαγματικών αποθεμάτων κι είναι αποδέκτης χρόνιας ξένης βοήθειας.

Όμως καταφέρνει να έχει ετήσια αύξηση ΑΕΠ 10% την τελευταία πενταετία, έτσι η υποδομή σε υδροηλεκτρικά έργα, στη γεωργία, στην αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου προσελκύει τους ξένους επενδυτές.

Ο υπουργός Εμπορίου, Γιακόμπ Γιάλα, σε μία εμπορική έκθεση με τη συμμετοχή της Καμπότζης και της Υεμένης, κατήγγειλε "τη χρονοβόρα και δυσκίνητη διαδικασία ένταξης στον ΠΟΕ".

Ας σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή για όλα τα κράτη κυμαίνεται μεταξύ τριών και 15 ετών. Καθώς ολοκληρώνεται, μία χώρα είθισται να ξεκινά σε νέα βάση διμερείς συνομιλίες με σημαντικούς εμπορικούς της εταίρους.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουϊ, πρώην μαρξιστής αντάρτης, είχε το 2009 εκφράσει ελπίδα μέσα σε τρία έτη να καταλήξουν οι συνομιλίες με τον ΠΟΕ, αλλά και την προσμονή η χώρα να μην έχει ανάγκη από ξένη διατροφική βοήθεια, πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 15% και εκσυχρονίζοντας τη γεωργία της.