Η Σερβία έχει κάθε λόγο να αναμένει να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κι αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι μία μεγάλη αδικία που θα έχει επιπτώσεις στη χώρα και οι πρόωρες εκλογές θα είναι τότε μία ρεαλιστική επιλογή, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ρασίμ Λιάγιτς.

Ο κ. Λιάγιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα», είπε ότι αποσαφήνισε τα θέματα αυτά στους Ευρωπαίους εταίρους υπογραμμίζοντας ότι ένα αποφασιστικό βήμα, όπως η συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας και το σχέδιο εφαρμογής της απαιτούν θάρρος.

Για το λόγο αυτό, όλοι, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους ταυτότητες, πρέπει να στηρίξουν τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

Ο κ. Λιάγιτς εκτίμησε ότι θα είναι αναπόφευκτος ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ή οι πρόωρες εκλογές, ακόμη κι αν η Σερβία λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο.

«Αν έχουμε την ημερομηνία, νομίζω ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι πιο ρεαλιστική επιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση, νομίζω ότι οι εκλογές είναι πιο πιθανό σενάριο. Αλλά όλα εξαρτώνται από τα κόμματα, κυρίως το SNS, που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού» σημείωσε ο κ. Λιάγιτς.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης εκτίμησε ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών θα καθυστερήσει.

«Θα γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα; Βέβαια όχι» είπε ο κ. Λιάγιτς.