Σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας τα 950 εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε η αξία των σερβικών εξαγωγών τον Απρίλιο, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της βαλκανικής αυτής χώρας.

   Το πρώτο τετράμηνο του 2013, οι σερβικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 24% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012, ενώ οι εισαγωγές, πρακτικά, έμειναν στάσιμες, οδηγώντας σε μείωση του ελλείμματος εξωτερικού εμπορίου κατά 1/5, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

   Η αύξηση των σερβικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στις εξαγωγέςοχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων (το μερίδιό τους αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου των εξαγωγών), αλλά και των κλάδων του ηλεκτρικού εξοπλισμού και των μεταλλικών προϊόντων.

   Σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, στη δομή των εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο του 2013, σημαντική θέση καταλαμβάνουν τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, έναντι των πρώτων υλών.

   Σε μία από τις σημαντικότερες αγορές αυτή της Ιταλίας, οι σερβικέςεξαγωγές διπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ η Γερμανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Ρωσία αποτέλεσαν άλλες αγορές που απορρόφησαν τον κύριο όγκο των εξαγωγών της Σερβίας.

   Εξάλλου,την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2013, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 5,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Η μεγαλύτερη αύξηση στον κλάδο σημειώθηκε στην παραγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, μεταλλικών προϊόντων, φαρμακευτικών προϊόντων, πετρελαϊκών προϊόντων και στον τομέα της χημικής βιομηχανίας.

   Εάν αυτή η θετική τάση ανάπτυξης στις εξαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2013 και ενισχυθεί με τις προσδοκίες για μια καλή απόδοση του αγροτικού τομέα, τότε η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από τον στόχο του 2%, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.