Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) κατέθεσε σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα εξέτασης της συνταγματικότητας του σχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και ζήτησε το συγκεκριμένο έγγραφο να τεθεί άμεσα εκτός ισχύος.

   Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβίας, κατατέθηκε το πρωτότυπο κείμενο του σχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας στην αγγλική γλώσσα, επειδή, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει επίσημη μετάφρασή του.

   Ο κ. Σάμαρτζιτς τόνισε ότι το DSS τον Οκτώβριο του 2011 προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας ζητώντας να εξεταστεί η συνταγματικότητα των κυβερνητικών διατάξεων, βάσει των οποίων υλοποιούνται οι συμφωνίες της πρώην διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας στο διάλογο με το Κόσοβο και ότι στις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους κατέθεσε επίσης προσφυγή για να αποτιμηθεί αν είναι συμβατή με το Σύνταγμα της Σερβίας η συμφωνία των Βρυξελλών.

   Ο αντιπρόεδρος του DSS είπε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τις προηγούμενες προσφυγές, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι «αποτέλεσμα πιέσεων που ασκούνται από τις αρχές, ώστε να καταλήξουν στο καλάθι των αχρήστων».