Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης του Ιράν επέκριναν έντονα σήμερα το καθεστώς της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι η "καταπιεστική και αντιθρησκευτική" στάση των ηγετών του προξενούν μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Οι επικρίσεις αυτές προέρχονται από τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και τον Μεχντί Καρουμπί και έγιναν τρεις ημέρες πριν τον εορτασμό της 32ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης.

"Αυτή τη στιγμή το καθεστώς κρύβεται πίσω από την ιδέα ότι αν δεν υπήρχε εκείνο, η θρησκεία θα εξαφανιζόταν, και υπενθυμίζοντας συνεχώς αυτόν τον κίνδυνο προσπαθεί να συγκεντρώσει τις θρησκευτικές σφαίρες της κοινωνίας και να τις συντάξει πίσω του", αναφέρουν οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή τους.

"Όμως στην πραγματικότητα, αυτό που προξενεί ζημιά στην θρησκευτική ατμόσφαιρα της (ιρανικής) κοινωνίας είναι η καταπιεστική και αντιθρησκευτική στάση του ίδιου του καθεστώτος", προσθέτουν στο κοινό τους ανακοινωθέν που ανέβηκε στους ιστότοπούς τους Sahamnews και Kaleme.com.

Ο Μουσαβί και ο Καρουμπί έχουν γίνει σφοδροί επικριτές του καθεστώτος του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ από τον Ιούνιο του 2009 μετά την αμφιλεγόμενη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις οποίες ήταν και οι δύο υποψήφιοι.

Οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τους οπαδούς τους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 14 Φεβρουαρίου προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις εξεγέρσεις που σημειώνονται στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα πάντως με κάποιους αναλυτές με αυτή την στρατηγική ο Μουσαβί και ο Καρουμπί μπορεί να έχουν στόχο να συγκεντρώσουν τους οπαδούς τους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του Αχμαντινεζάντ.